21.06.2018

  • Markkinat vetivät henkeä
  • Daimler leikkasi koko vuoden näkymiä, osasyynä kauppasota
  • Brexit sekoilut jatkuvat, pääministeri May uhkapelasi

Osakemarkkinat ottivat yhden päivän loman kauppasotakinasteluista ja vetivät henkeä päättyen globaalisti pienelle plussalle. Yhdysvalloissa teknologiaosakkeet jyräsivät itsensä melkein prosentin korkeammalle ja näin ollen pääsi vuoden alusta mitattuna n. 13 % tuoton tasolle verrattuna S&P 500 n. 4,5% tuottoon. Koroissa ei nähty suurempaa draamaa, mutta on hyvä huomioida, että Yhdysvaltojen korkokäyrä on hitaasti jatkanut loivenemistaan. Tällä hetkellä korkoero Yhdysvaltojen 2 vuotisen ja 10 vuotisen valtionlainan välillä on enää n. 0,37 % kun se vielä viime vuoden lokakuussa oli n. 0,80 %. Tämä tarkoittanee sitä, että markkina hinnoittelee enää marginaalista talouden paranemista tulevaisuudessa. 

Daimler, yksi maailman suurimmista autovalmistajista, antoi eilen tulosvaroituksen. Tulosvaroituksen syynä olivat kauppasotien aiheuttamat Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset tariffit, jotka koskevat myös Daimlerin yli miljardin vientiä Yhdysvalloista Kiinaan. Daimler ei suinkaan ole ensimmäinen yhtiö, joka on ilmoittanut kauppasodan vaikutuksista tulosnäkymiin. Myös alkoholijuomien valmistaja MillerCoors on ilmoittanut, että kauppasodalla voi olla n. 40 miljoonan dollarin vaikutus tulokseen kohonneiden alumiinihintojen takia. Kauppasotakeskustelut näkyvät siis jo nyt yhtiöiden kommunikaatiossa ja tulosohjeistuksissa, ja mikäli keskustelut jatkuvat pitkään, niin yritysten investoinnitkin alkavat kärsimään. 

Iso Britanniassa saatiin aikaiseksi kahakka ehdotetun EU lähtösuunnitelman osalta, kun pääministeriä vastustaneet Tory ”kapinalliset” halusivat parlamentille vielä viimeisen sanan ennen lähtöä EU:sta.  Tarkoituksena oli estää tilanne, jossa parlamentilla ei olisi sananvaltaa, mikäli hallitus ei pääse sopuun EU:n kanssa. Tämä parlamentin viimeinen sana ei kuitenkaan mennyt läpi äänestyksessä jättäen hallitukselle edelleen kapulan liittyen Brexitin viimeistelyyn. Tämä oli pääministerille suurehko voitto kritiikin keskellä. Hallitusta ja pääministeriä on kritisoitu suuresti Brexitin tiimoilta siitä lähtien kun Mayn ennenaikaiset vaalit menivät reisille vuonna 2017.

Päivän polttavat jäävät lomalle elokuuhun asti. Suuret kiitokset kaikille lukijoille vuoden 2018 alkupuoliskosta! 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Alavireinen tunnelma osakemarkkinoilla jatkui
Seuraava
Turkin tilanne markkinoiden huolenaiheena
Miikka Kuusi