14.08.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Negatiivisesta uutisoinnista huolimatta pörssit kehittyneet kelvollisesti
  • Q2 tuloskausi ollut Yhdysvalloissa vahva
  • Aamulla pehmeämpiä talouslukuja Kiinasta ja Saksasta 

Terve taas kaikille lukijoille; toivottavasti kesä on sujunut mukavissa ja rauhallisissa merkeissä. Aktiviteetti markkinoilla on ollut verrattain maltillista (Euro Stoxx 50 on käytännössä tismalleen samalla tasolla kuin toukokuun lopussa), vaikka mm. kauppasotapelot aiheuttavat välillä harmaita hiuksia. Nyt viimeisimpänä pinnalle on pompannut Turkin tilanne josta Visa kirjoitti eilen hyvän yhteenvedon (linkki). Lyhyesti kertauksena - tämän vuoden aikana liira on heikentynyt noin 45 % esimerkiksi dollaria vastaan ja erityisesti viime päivinä liira on heikentynyt rajusti mm. euroa ja dollaria vastaan ja Turkin tilanne on hermostuttanut sijoittajia myös muilla markkinoilla. Tänä aamuna liira on hieman palautunut ilman mitään konkreettista ratkaisua. 

Mikäli kesän aikana on ainoastaan seurannut nykyajalle tyypillisiä klikkiotsikoita esimerkiksi juuri kauppasotaan liittyen, voisi kuvitella, että riskisijoitukset olisivat kärsineet pahastikin. Kaikista yllä olevista huolista huolimatta on hyvä huomata, että esimerkiksi osakemarkkinoista Yhdysvaltojen S&P500 -indeksi lähentelee kaikkien aikojen huippuja ja on vuoden alusta 5,5 % ylös, Euro Stoxx 50 on 2,7 % alas kun taas kotimainen HEX25 on kuulunut parhaiten kehittyneimpiin pörsseihin ollen 7,7 % ylös. 

Osakemarkkinoiden suotuisaa kehitystä on tukenut Q2-tuloskausi, joka on suurilta osin saatu päätökseen ja erityisesti Yhdysvalloissa tuloskausi on ollut sanalla sanoen vahva. S&P 500 -indeksin tuloskasvu tulee yltämään noin 25 %:iin viime vuodesta, kun ennen tuloskautta analyytikot odottivat noin 20 % kasvulukuja. Tuloksissa näkyy selkeästi yritysverotuksen lasku Yhdysvalloissa, mutta myös liikevaihdot ovat kasvaneet yli 10 % joka kertoo talouden vahvasta tilanteesta. Euroalueen tuloskausi on ollut selkeästi vaisumpi, sillä tuloskasvu on jäämässä noin 6 %:iin ja liikevaihdun kasvu noin 4 prosenttiin. 

Aamulla saimme sekä Kiinasta että Saksasta tuoreita talouslukuja, jotka olivat hieman ennusteita heikompia. Kiinassa sekä jälleenmyyntiluvut 8,8 % (odotettu 9,1%) ja teollisuustuotanto 6,0% (odotus 6,3%) jäivät ennusteista. Saksassa puolestaan julkaistiin tuoreet BKT-luvut, jotka olivat vuositasolla 2,3% (odotus 2,5%). Kyseessä vain yksittäisiä datapisteitä, mutta tulevina kuukausina tulemme seuraamaan erityisesti Kiinan lukujen kehitystä kun arvioimme kauppasodan vaikutuksia. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pientä hengenvetoa kinastelujen ohessa
Seuraava
Liiran vahvistuminen rauhoitti markkinaa
Miikka Kuusi