20.07.2016

  • Kotitalouksien ja yritysten luottojen kysyntä on pysynyt vahvana
  • Saksan ZEW-indeksi pelästyi Brexitiä
  • IMF laski kasvuennustettaan marginaalisesti


Markkinoilla jatkettiin eilen odottelevassa moodissa, tai sitten lomatunnelmissa, riippuu ehkä siitä katsooko asiaa toimistolta vai kesämökiltä käsin. Toimistonäkökulmasta ykköshuomion eilen sai EKP:n teettämän luotonantokyselyn tulokset. Kotitalouksien ja yritysten lainakysyntä jatkoi hyvänä ja pankkien luotonantokriteerit löystyivät edelleen hieman. Tämän osalta euroalueen talouskasvulle on siis täydet edellytykset olemassa. Lisäksi, yli puolet pankeista ilmoitti osallistuneensa ensimmäisiin TLTRO II –operaatioihin ja suunnilleen sama määrä aikoo osallistua tuleviin.

Makroluvuista euroalueelta Saksan ZEW-indeksi oli selvästi odotuksia pessimistisempi ja se osaltaan laimensi riskinottohalukkuutta. Toki jonkinlainen painoarvo voitaneen antaa sillekin, että Brexitin takia luottamusindeksi hieman pelästyi liikojakin. Osakkeet Euroopassa laskivat puolisen prosenttia ja korot yrittivät vähän seurata perässä. Turkissa markkinat ovat hieman rauhoittuneet – osakkeet laskivat prosentilla.

Jenkeissä kurssiliikkeet jäivät pieniksi. Yhdysvalloista saatiin lisää vahvaa asuntomarkkinadataa: uusien asuntojen aloitukset ylittivät odotukset selvästi ja rakennuslupienkin määrä oli linjassa odotusten kanssa.

IMF alensi hieman globaalia kasvuennustettaan, mutta aika marginaalisesta viilauksesta oli kysymys. Globaalisti Brexitin toteutuminen heikentää IMF:n mukaan talouskasvua 0,1 % ja euroalueella 0,2 %.

Nordea raportoi odotuksia vahvemman Q2 tuloksen. Luottotappiot jäivät ennakoitua alhaisemmiksi ja käyvän arvon muutokset nostivat tulosta odotettua enemmän. Korkokatteessa ja palkkiotuotoissa ei yllätyksiä. Riskimallien uudelleenarviointi ei johdon mukaan aiheuta muutosta (heikompaan) osinkopolitiikan ohjauksessa. Osake tulee reagoimaan positiivisesti tänään.

Tänään saadaan euroalueen kuluttajien luottamuksesta tuoreet tilastot ja toivoa sopii, että tunnelmat eivät olisi aivan yhtä heikot kuin mitä Saksan ZEW antoi ymmärtää. Huomenna EKP:n kokous – emme odota muutoksia rahapolitiikkaan. Mielestämme viimeistään euroalueen vahva luottokysyntä riittää EKP:lle syyksi jättää palikat ennalleen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yritysten tuloksista lisää luottamusta?
Seuraava
EKP:n kokous tänään – ei isoja muutoksia luvassa