20.11.2018

  • USA:n isot teknot jälleen laskukärjessä
  • Jenkkien asuntomarkkinasta huono datapiste
  • Markkinat ovat peruuttaneet lisää Fedin nosto-odotusten suhteen

Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuminen jatkossa ei ole mikään uusi teema markkinoilla, mutta nyt kun siitä aletaan näkemään konkreettisia merkkejä niin osakemarkkinat saavat kyytiä. USA:n asuntosektorin sentimentistä saatiin eilen uutta dataa kun NAHB-indeksi laski lokakuussa rysäyksellä 60 pisteeseen syyskuun 68 pisteestä. Vaikka asuntolainojen hoitomenot ovat kasvaneet ja asuntojen hinnat nousseet emme silti näe USA:n asuntomarkkinan mihinkään olevan romahtamassa, vaikka uusien asuntojen tuotanto hidastuukin muun talouskasvun mukana.

Eilen lasketeltiin tutuissa merkeissä, eli USA:n suuret tekno-osakkeet laskivat eniten. Nasdaq -3 % ja FAANG-yhtiöt hieman enemmän. Merkittäviä yhtiökohtaisia uutisia ei näkynyt. Regulaatioympäristön kiristymisestä puhutaan ja se nostaa some-yhtiöiden riskejä. Teknoissa on paljon tuottoja sisällä, arvostuskertoimet ovat (osalla niistä) aika hulppeat, likviditeetti on hyvä, joten niitä lienee siksi helppo myydä. Myös teknosektorin ulkopuolella osakkeet saavat kyytiä mielestämme sen suuremmin yhtiöiden laatuun tai muihin faktoreihin katsomatta.

Applen kysyntänäkymät ovat tuoneet sen alihankkijaketjun osakkeita jopa kymmeniä prosentteja alas. Amazonin suuri paino Consumer Discretionary sektorissa painoi myös em. ”kulutustavarasektoria” eilen voimakkaasti (-2,7 %) alas. Riskilisien leventyminen yrityslainamarkkinoilla puhuu suunnilleen samaa kieltä kuin osakemarkkinat. Valtionlainamarkkinoilla tunnelmien happaneminen otettiin eilen rauhallisemmin vastaan.

Markkinat hinnoittelevat nyt Fedille aika tarkkaan kahta 25 pisteen nostoa ensi vuoden loppuun mennessä. Fedin oma indikaatio on edelleen neljä. Jonkun pitää joustaa ja uskomme markkinahinnoittelun olevan lähempänä aikanaan realisoituvaa totuutta.

Brexitin tiimoilta ei oleellista uutta raportoitavaa. Mayn asema on edelleen vaakalaudalla ja huhujen mukaan epäluottamukseen vaadittava 48 ääntä olisi kasassa, mutta mitään virallista ei ole vielä tapahtunut.

Eilisen makrodatan tärkein anti oli em. heikoksi jäänyt asuntomarkkinoiden näkymiä mittaava NAHB-indeksi ja tänään saadaan lisää dataa samalta sektorilta: USA:n lokakuun asuntoaloitukset ja rakennusluvat.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Brexit jatkoi ykköspuheenaiheena
Seuraava
Myös USA:n osakkeet painuivat pakkaselle tämän vuoden osalta