21.11.2018

  • Dataa ja fundamentteja tulee seurata entistä tiiviimmin
  • Talouskasvu hidastuu, mutta emme näe skenaariota USA:n vakavasta taantumasta
  • Italialla hiekka hupenee tiimalasissa

Pahoittelut ”klikkiotsikosta”, koska sijoituspäätösten tekemisen suhteen se nyt on täysin arbitraarista onko joku osakeindeksi vuoden osalta pakkasella vai plussalla. Mutta kun joka päivä markkinaliikkeistä kirjoittaa, niin joskus tulee mentyä sieltä missä aita on hieman kallellaan.

Osakemarkkinat jatkoivat eilenkin kallellaan kaakkoon. Kuluvan vuoden osalta USA:n osakemarkkinat on pitänyt globaaleja indeksejä pinnan päällä, mutta eilen myös jenkkiosakkeet (eniten seurattu mittari S&P 500 hintaindeksi) painuivat punaiselle.

Jatkon suhteen suosittelemme tekemään samaa kuin me, eli seuraamaan kurinalaisesti dataa. Erilaisia teknisiä käppyröitä on markkinakommentit väärällään, mutta perusteltu iso näkemys muodostetaan (ainakin meillä) edelleen fundamenttien perusteella. Tekniset indikaattorit saattavat olla hyödyksi lyhyen aikavälin ajoittamisen pelissä, mutta se on vähän eri peli kuin mitä me varainhoitotalon pelaamme.

Globaalin talouden veturin USA:n talousluvut ovat avainasemassa. Tulevaa ennakoivat indikaattorit ovat pehmentyneet USA:ssa, eli talouskasvun hidastuminen on selvästi korteissa, mutta kyllä sitä markkinatkin jo hinnoittelevat aika lailla. Mistä tasapainopiste löytyy – mielestämme kaukana siitä pisteestä ei voida olla. Emme näe edelleenkään perusteita asemoida salkkuja jonkinlaisen vakavan taantuman skenaarioon.

Samalla riskilisät ovat leventyneet molemmin puolen Atlanttia jo pari kuukautta, eli yritysten lainaraha kallistuu. Tästä lisää vastatuulta talouskasvulle.

USA:n asuntomarkkinasta saatiin maanantaina heikkoa dataa, mutta eilen asuntoaloitukset ja rakennusluvat osuivat ilahduttavasti ennusteisiin. Maan asuntolainojen pitkät asuntolainakorot ovat nousseet selvästi, eli asuntomarkkinan nopean toipumisen näkemiseen ei pitkäkään hengityksen pidätys riitä.

Tänään EU antaa vastineensa Italian uuteen esitykseen budjetista ja jos mikään on markkinoilla varmaa niin se että sävy tulee olemaan tuomitseva. Huolestuttava merkki on myös se, että perinteisesti ahkerat Italian valtionlainojen ostajat, maan kotitaloudet, ovat kovaa vauhtia lopettamassa kiinnostuksensa ko. papereita kohtaan. Ostajia niille ei nousseista tuottotasoista huolimatta kohta aikuisten oikeasti löydy mistään, kun EKP lopettaa netto-ostonsa vuodenvaihteessa. Luulisi olevan Salvinilla ja Di Maiolla kiire rakentaa sopua EU:n kanssa.

Muuta tänään: USA:sta kestokulutushyödykkeiden ja investointitavaran uudet tilaukset. Nämä ja kaikki muutkin eteenpäin katsovat indikaattorit ovat nyt erittäin tärkeitä koko markkinan sentimentin kannalta. G20-huippukokous häämöttää kuun lopulla.

Huomenna USA:n markkina kiinni kiitospäivän takia. Kiintiöoptimisti nostaa loppukevennyksenä esiin sen, että juhlapyhien jälkeiset päivät ovat monesti olleet markkinoilla positiivisen sentimentin sävyttämiä. Toivotaan että historia toistaa itseään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakkeissa hinnoitellaan talouskasvun hidastumista jo melko jyrkästi
Seuraava
Italian johdolle uusi epäluottamuslause kotimaan kamaralta