24.10.2018

  • Osakkeissa isoja kurssiliikkeitä tulosraportteihin
  • Euroalueella yli puolet tuloksista toistaiseksi jääneet odotuksista
  • Tänään PMI:t euroalueelta ja USA:sta

Euroalueella osakkeita myytiin täyttä häkää (STOXX 600 -1,6 %), mutta USA:ssa (S&P 500 -0,6 %) sentimentti hieman koheni päivän loppua kohden eikä kurssilaskut jääneet lähellekään päivän alhaisimpia tasoja (S&P 500 -2,4 %). Öljyn hinta laski saudien puhuttua tuotannon kasvattamisesta ja se veti perässään energiaosakkeet. Korkomarkkinoilla USA:n ja Saksan bondeja ostettiin turvasatamiksi ja Italian korot nousivat sen ollessa kaikkea muuta kuin turvasatama.

Trump vastasi eilisen viihdearvosta arvioimalla, että Powell ”nauttii” korkojen nostosta. Tosimaailmassa, missä me useimmat elämme, kylmä fakta on, että Fed jatkaa mandaattinsa (lue: hintavakauden ja kestävän tason maksimityöllisyyden ylläpitäminen) toteuttamista seuraamalla talousdataa ja reagoimalla siihen. Ei ole mitään koronnostoagendaa jota joka tapauksessa toteutetaan ja sitten jää nähtäväksi miten talous siihen reagoi. Kyllä Fed joustaa jos se siihen tarvetta näkee. 

Tämän kun pitää mielessä, niin pahimmat taantumapelot saattavat hieman hellittää ja uni tulee illalla helpommin. Me pidämme todennäköisimpänä skenaariona sitä, että talouskasvu tulee hidastumaan, mutta täysimittaista taantumaa ei nähdä. Fedin eilinen retoriikka oli toki hieman haukkamaista, mutta äänessä olikin Atlantan Bostic, joka on ollut yksi selkeimpiä nostojen puolustajia.

Tulosrintamalla meno oli eilen ja varsinkin euroalueella hyvin pitkälti ennakoimamme kaltaista. Ennusteista jääneitä ja näkymiään laskeneita yhtiöitä lyödään kovalla kädellä ja yli 5 % kurssiliikkeet ovat näissä tilanteissa tällä hetkellä aivan tavallisia. Eilen esiin nostamamme Caterpillarin kurssi laski tulosjulkistuksen jälkeen 7,6 %.

EU hylkäsi eilen odotetusti Italian budjetin, mutta sillä on toistaiseksi vain symbolista arvoa. Italian johto ei ole vielä perääntymässä mihinkään, koska heidän ei tarvitse. Aikaa on vielä ja kello käy populistijohdon hyväksi. Mitä pidempään pystytään pitämään linnaketta edes näennäisesti omin ehdoin pystyssä sitä paremmat mahdollisuudet on omalla kansalle uskottavasti lopulta myydä myönnytykset ilkeän EU:n pakottamina. Lopulta ne kuitenkin tavalla tai toisella tehdään.

Tänään markkinat avauksesta niukasti plussan puolelle. Japanin teollisuuden PMI meni aamulla yli odotusten ja päivän aikana lisää PMI-lukuja sekä euroalueelta että USA:sta. Tulokset kahmivat otsikkotilaa, mutta taantumapelkojen ollessa todellisia kyllä tässä vahvalle makrollekin olisi iso tilaus. PMI:t olivat Q2:n aikana hyvässä momentissa ja nyt alkaa selviämään miten nousseet korot ja kauppasotapuheet ja Italian tilanne ovat talouskasvunäkymiin vaikuttaneet.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EU:lta todennäköisesti bumerangi ensimmäistä kertaa ikinä
Seuraava
Osakekurssien laskun jyrkkyyttä alkaa olla vaikea fundalla perustella