23.10.2018

  • Riskisentimentti yritti nostaa päätään eilen, mutta laihaksi jäi
  • Iso viikko USA:n tuloksissa – yli 150 yhtiötä S&P 500 –indeksistä raportoi
  • Italia päässee tänään takaisin piirustuspöydän ääreen

Viikko lähti lupaavasti käyntiin kun Kiinan osakkeet lähtivät suoraan telineistä yli 4 % nousuun ja Italiassakin valtionlainakorot laskivat jyrkästi. Kiinan nousun takana oli uudet tiedot hallinnon elvytyssuunnitelmista ja Italiassa, no, kukaan ei ihan tarkkaan tiedä, mutta Italian luottoluokituksen pysyminen yli roskalainatasojen (perjantaina) varmasti avitti tunnelmia. Tämän lisäksi oli tietenkin kaikenlaista retoriikkaa ilmoilla Italiasta ja EU:sta, mutta poliitikkojen puheisiin kannattaa sijoittajanhattu päässä suhtautua terveellä varauksella.

Valitettavasti riskitunnelmat lässähtivät sitä mukaa kun päivä eteni. Osakkeet euroalueella ja USA:ssa päätyivät puolisen prosenttia miinukselle. Italiassakin valtionlainojen ostointo jäi aamun muutamien tuntien innostukseksi. USA:n teknologiasektori päätyi sentään vihreälle. Pankit olivat laskun kärjessä molemmin puolin Atlanttia. Jenkkikorot hieman nousivat ja Italia painoi euroa, joka löysi tiensä jälleen alle 1,15 dollaria vastaan.

Iso-Britanniasta raportoitiin usean tahon toimesta, että luottamusäänestys pääministeri Mayta vastaan olisi yhä lähempänä. Akuutin sisäpoliittisen kriisin mahdollisuutta ei markkinaliikkeiden mukaan ollut ehkä aivan täysin hinnoiteltu, koska punta otti jyrkästi takapakkia muita päävaluuttoja vastaan. Hallituksen kaatumisella olisi näkemyksemme mukaan vaikutuksia lähinnä Iso-Britanniaan ja vain rajatusti euroalueeseen.

Italian tuorein viesti markkinoille on ollut, että ”ymmärrämme budjetin olevan vastoin sääntöjä, mutta tämän huonommaksi emme sen enää anna mennä”. Ymmärrän hyvin että aika vähän tuossa on mistä innostua maan velkaa haalimaan. Muiden EU:n reunamaiden valtionlainat onneksi käyttäytyivät erittäin rauhallisesti.

USA:n päätyminen miinukselle on saanut yön aikana myös Aasian markkinat laskuun. Japanin ja Kiinan osakkeet ovat parin prosentin laskussa. Euroalueella avataan niin ikään kaakkoon.

Merkittävää makrodataa ei eilen saatu. Q3-tulokset USA:ssa olivat eilen hieman pehmeitä, mutta isossa kuvassa tuloskehitys on ollut yli odotusten.

Jo tänään on melko todennäköistä se, että EU virallisesti hylkää Italian budjetin ja se päätös olisi ensimmäinen laatuaan. On hyvä ymmärtää, että mitään virallista päätäntävaltaa EU:lla ei jäsenmaan budjettiin ole, mutta budjetin lähettäminen takaisin lisäisi markkinaliikkeiden kautta painetta Italialle. Venkoilu jatkuisi taas ainakin viikoilla, mutta Italian bondikorot todennäköisesti nousisivat ja tuskanhiki Roomassa siinä mukana ja kenties halu myönnytyksiin.

Makrossa tänään euroalueen kuluttajaluottamus ja Saksan tuottajahintainflaatio. Yhdysvalloista ei isoja lukuja tänään, mutta nostetaan nyt Caterpillarin Q3-tulos – yhtiö on monessa mukana ja sen kommentteja pidetään jonkinlaisena indikaattorina maailmantalouden näkymistä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Matsi Italian ja EU:n välillä kiristyy markkinoiden hinnoitellessa nousevia riskejä euroalueelle
Seuraava
Osakemarkkinoilla edelleen myyntinapit herkässä