25.10.2018

  • Makrot eilen eri suuntiin euroalueella ja USA:ssa
  • USA:n tulokset edelleen vahvoja, mutta ei vaikuta (ainakaan hetkellisesti) riittävän
  • Markkinan iso kuva (talouskasvu + korot + osakkeiden hinta) puolustaa osakkeiden omistamista

Euroalueen PMI:t (lue: ostopäällikköindeksit, joista toimivat indikaationa tulevasta talouskasvusta) jäivät eilen odotuksista ja USA:n vastaavat menivät yli odotusten. PMI:t eivät yleensä lyhyellä aikavälillä osakekursseihin juuri vaikuta, vaan pikemminkin valuuttoihin ja korkoihin. Euro heikentyikin eilen selvästi dollaria vastaan.

Ja kyllä PMI-eron kasvu mukana oli myös osakemarkkinoiden eilisen laskun kanssa. Kaikki merkit vahvistuvasta USA:n talouskasvusta tukevat ajatuksia Fedin nostoista ja se on osakkeille melko hapokasta. EKP:n koronnostoista odotetaan vaatimattomampaa, mutta bondien netto-ostot loppunevat jo vuodenvaihteessa. Globaali rahapolitiikka kiristyy ja silloin osakekurssit tuppaavat laskemaan. Tänään on EKP:n kokous ja kommenttimme siitä huomenna tällä samalla kanavalla. Draghin kommentit kiinnostavat pehmentyvän makrodatan ja Italian sekoilun keskellä.

Eilen osakkeet käyttäytyivät Euroopassa vielä rauhallisesti, mutta USA:ssa kehiteltiin minipaniikkia. Käsikirjoituskin oli valitettavan tuttu, eli lasku jyrkkeni iltaa kohti ja close nähtiin pohjilla. Ks. markkinaliikkeet taulukosta.

Fundamentteja kun katsoo, jota pitää aina katsoa, niin näemme USA:n osakkeissa mukana pysymisessä kaikki järkisyyt. Talouskasvunäkymien, korkotason ja osakkeiden hinnoittelun kokonaisuudesta on siis kysymys. Emme usko taantumaan emmekä siihen, että Fed tekisi mitään politiikkavirheeseen viittaavaakaan. Tuloskasvuodotukset ensi ja sitä seuraavalle vuodelle ovat vajaan 10 % luokkaa ja se on selvästi vähemmän kuin mitä tälle vuodelle (mitä suurimmalla todennäköisyydellä) saadaan kasaan ilman veroalen vaikutusta.

Eilisen laskun jyrkkyyttä jos arvaillaan, vaikka päiväliikkeitä ei fundatekijät ajakaan, niin koroista ei löydy syytä eikä yritysten tuloksista. Toki riskilisät USA:ssa ovat hieman myös alkamassa joustaa. Jäljelle kuitenkin jää oikeastaan vain pahasti happamoitunut sentimentti ja jonkinlainen ”varma tieto” siitä, että muutkin myy niin miksen itse myisi ensin. Onhan näitä nähty ennenkin – tippaakaan kurssilaskujen epämiellyttävyyttä vähättelemättä.

Ja kannattaa sekin huomata, että markkinoilta on yksi iso ostaja poissa, nimittäin yritykset itse, koska tuloskaudella ei omia osakkeita sovi ostella. Tämä relevanttia varsinkin USA:ssa, jossa buybackit ovat suuria.

Tänään Amazonin ja Alphabetin (Googlen) Q3-tulokset, jotka voi tärkeytensä puolesta ihan huoletta kategorisoida jo makroluvuiksi. Muuta makroa tänään lähinnä USA:sta. Eurotaala on hieman rauhoittumassa ja Euroopan osakkeille vaikuttaisi riittävän noin puolen prosentin miinusavaus.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakemarkkinoilla edelleen myyntinapit herkässä
Seuraava
Rekyyli, jota seurasi heti uusi epävarmuus Amazonin ja Googlen kasvunäkymistä