01.12.2016

  • OPEC sopi leikkauksista – nyt on jäljellä enää itse leikkaaminen
  • Öljy rajussa nousussa
  • Talousluvut ovat jatkeneet duurissa

Joulukalenterin ykkösluukusta löytyi huonoa Guggenheimin kannattajille ja iloinen yllätys öljyn hinnan nousua toivoneille.

Öljynviejämaiden järjestö OPEC pääsi eilen sopuun tuotantokiintiön leikkauksesta 1,2 miljoonalla barrelilla päivässä tasolle 32,5 miljoonaa barrelia. Ehdoksi leikkausten toteutumiselle on se, että myös ei-OPEC -maat supistavat tuotantoaan johon ne ovat jo alustavasti suostuneet. Uutinen on yleisen sentimentin kannalta positiivinen, mutta mahdollista on sekin, että joku tai jotkut maat eivät sopimusta lopulta kunnioita. Vastaavasta on esimerkkejä OPEC:in historiassa useita.

Markkinoilla eilen nousupäivä ja kärjessä menivät OPEC:in siivellä luonnollisesti energiaosakkeet. Öljyn hinta on noussut erittäin voimakkaasti – yli 10 % vuorokauden aikana. Näkemyksemme on, että lisää nousuvaraa tulee olemaan rajoitetusti. Mitä ylemmäs nykytasoilta mennään, sitä kannattavammaksi tällä hetkellä pois markkinoilta olevien tuottajien liiketoiminta muuttuu ja sitä kautta tarjonta lisääntyy suhteessa kysyntään.

Talousluvuissa eilen hyvä vire jatkui. Yksityinen kulutus jatkoi Yhdysvalloissa kasvuaan lokakuussa ja samoin tekivät yksityiset tulot.

Kiinasta saatiin aamulla PMI:t ja viesti oli teollisuuden kaksijakoinen. Viralliset luvut indikoivat kasvua, mutta Caixinin laskema indeksi heikentyi jääden odotuksista. Palvelualojen mittarit olivat selkeän positiiviset indeksin noustua korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2014.

Perjantaina saadaan Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinattilastot ja niistä ensimmäinen indikaatio jo tänään, kun ADP julkaisee omat lukunsa. Markkinat odottavat marraskuussa auenneen jälleen kasvanut määrä uusia työpaikkoja.

Tänään kalenterissa Yhdysvaltojen ISM-luottamusindeksi, jonka pitäisi odotusten mukaan kertoa jenkkitalouden jaksavan edelleen vahvasti.

Markkinat avaavat Euroopassa lievästi miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Päivitystä isoon kuvaan
Seuraava
Trumpin aikakausi alkamassa myötätuulessa vahvan talouden siivellä