29.11.2016

  • Globaali kasvu pitkälti USA:n käsissä
  • Euroopan tilannetta ajaa politiikka
  • Kiinaa tarvitaan jatkossakin – protektionismi on riski

Markkinat ottivat eilen välipäivän ja raportoitavaa on sen verran vähän, että nyt on sopiva aamu hetkeksi unohtaa päiväliikkeet ja muistuttaa markkinan isosta kuvasta.

Markkinamies Trumpin vaalivoitto on laukaissut etenkin Yhdysvalloissa osakkeissa nousurallin, koska odotuksissa on nyt kevyen raha- ja fiskaalipolitiikan yhdistelmän talousympäristö, jonka ajatellaan mahdollistavan yrityksille hyvää tuloskasvua. Lisäksi, pankkiregulaation uskotaan helpottavan, joka mahdollistaisi talouden toiminnalle elintärkeän velkamarkkinan tehostumisen. Toisin sanoen: matalan kasvun ja inflaation ajan päättymiselle hinnoitellaan nousevaa todennäköisyyttä. Tästä syystä korot ovat nousseet ja osakkeissa on nähty sektorirotaatiota pois defensiivisestä osinkopapereista. Riskinä on Trumpin väläyttelemä protektionismi, joka olisi maailmantalouden kannalta negatiivinen politiikkamuutos. Jenkkipörssistä toki löytyisi tällöinkin sijoituskohteita, joille ”Let’s make America great again” –ajattelu olisi jopa positiivista.

Euroopassa kasvuodotuksia jarruttavat etenkin poliittiset epävarmuudet. Italiassa murehditaan miten käy pankkien, mikäli niiden pelastamista ajanut pääministeri Renzi ei viikon päästä (kansanäänestys 4.12.) enää nautikaan kansan luottamusta. Mikäli tilanne siitäkin vielä eskaloituu, saattavat Italian euroerokeskustelut lähteä käyntiin. Ensi vuoden puolella poliittiset pelimerkit jaetaan uudestaan Ranskassa, Saksassa, Hollannissa ja kohtuullisella todennäköisyydellä myös Italiassa. Brexit-prosessiin, joka ei ole vielä kunnolla alkanutkaan, liittyy vielä paljon muuttujia. Toistaiseksi Trumpin voitto ei ole gallupien mukaan (onneksi) merkittävästi lisännyt populistien kannatusta Euroopassa.

Keskuspankkien elvyttävä linja ei ole poistumassa mihinkään. Fed nostaa korkoa yhdellä pykälällä joulukuussa, mutta EKP tulee lähiaikoina (todennäköisesti jo joulukuussa) ilmoittamaan osto-ohjelman jatkosta, Japanin keskuspankki jatkaa ostojaan ja saattaa jopa laskea korkoa. Iso-Britanniassakin suunta on mieluummin elvyttävään suuntaan kuin kiristävään. Kiinan keskuspankilta sopii odottaa paluuta elvytyshommiin ensi vuoden alkupuolella.

Talouskasvu globaalisti on kohtalaista, reilun 3 % luokkaa. Euroopassa päästäneen ensi vuonna niukasti yli prosentin kasvuun. Jatkossa mahdolliset positiiviset yllätykset ovat pitkälti Yhdysvaltojen, eli Trumpin politiikan onnistumisen käsissä. Se sisältää paljon riskejä, mutta toisaalta paljon on jo saatu konkreettistakin näyttöä siitä, että kampanjassa maalailtu linja on voimakkaasti lähentymässä republikaanien valtavirran politiikkaa. Kiinaa kannattaa pitää silmällä, koska sen kasvu on maailmantalouden kannalta tärkeää ja sitä mahdollinen lännestä lähtevä protektionismi erityisesti uhkaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat luottavat Trumpin suunnitelmiin – Euroopassa politiikka avainasemassa
Seuraava
OPEC sopi tuotannonleikkauksista