23.02.2018

  • EKP piti vielä retoriikkansa, mutta ei pidä kauaa
  • Saksan IFO heikkeni mutta talousdata edelleen vahvaa
  • Italian vaalit 4.3. alkavat nousta otsikoihin

Muutoksen vuosi on nyt täysin konkreettisesti käsillä mitä tulee globaalisti elvyttävään rahapolitiikkaan.

Siitä eilen lisävahvistusta EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjoista. Kommunikaatiota ei vielä varsinaisesti muutettu, mutta sen puolesta esitettiin jo mielipiteitä. Retoriikka alkaa näkemyksemme mukaan vähitellen kääntymään ja todennäköisesti jossain kohtaa loppuvuodesta tukiostot jäävät historiaan.

Korkojen on vaikea nähdä kääntyvän laskuun ja osakkeiden relatiivinen houkuttelevuus tulee joutumaan 2018 aikana todelliseen puntariin. Toisaalta talous kasvaa vielä hyvin ja yhtiöiden tulosennusteet ovat kasvussa. Nousseet korot ovat kuitenkin osakkeille kuin painoliivit ylämäkijuoksijalle.

Makrodatassa eilen Saksan IFO, joka edelleen jatkaa korkealla tasolla vaikka edellisten kuukausien huipuista marginaalisesti jäätiinkin. Vaikka terävin kärki euroalueen talousdatasta on lyhyellä tähtäimellä vähän tylsynyt, ei iso kuva ole mielestämme sen negatiivisemmaksi silti muuttunut. USA:sta saatiin vain kuluttajaluottamus, joka meni hieman odotuksista yli.

Nousseet korot ovat kuitenkin osakkeille kuin painoliivit ylämäkijuoksijalle.

Markkinoilla eilen öljyn hinta yritti vähän tukea riskitunnelmia, samaa tekivät metallit, ja myös Fedin Bullard irroitteli varsin kyyhkymäistäkin juttua rahapolitiikasta. Hänen mukaansa inflaation kestävälle nousulle tarvitaan vielä lisäevidenssiä. Markkinat hinnoittelevat edelleen kahta tai kolmea nostoa tälle vuodelle.

Osakkeet jäivät euroalueella muuttumattomille tasoille ja vain marginaalisesti plussalle eilen Yhdysvalloissa, vaikka volatiliteetti laski selvästi. Koroissa ei mainittavia liikkeitä. Kiinan osakemarkkina palasi pitkältä uudenvuodenpaussiltaan yllättävänkin rauhallisin liikkein.

Italiassa äänestetään parlamentin kokoonpanosta 4.3. ja siitä alkaa näkymään kirjoittelua ja kaikenlaisia näkemyksiä. Varmasti myös Italian jatkoa eurossa spekuloidaan, jos joku oikein sensaatiohakuiseksi heittäytyy. Nykytiedoilla ja gallupeihin nojautuen syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Se että Italiaan ei välttämättä heti saada toimintakykyistä hallitusta on ihan perustilanne, johon on ollut aikaa tottua jo toisesta maailmansodasta asti.

Tänään agendalla Saksan Q4 BKT:n viimeiset viilaukset ja samoin euroalueen tammikuun CPI:n tarkistus. Liuta keskuspankkiireja äänessä.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n velkaantumistarve tukee korkoja
Seuraava
Fedin nokkamies haukotteli korkoja ja dollaria ylös