28.02.2018

  • Fedin uusi johtaja positiivisena taloudesta
  • Korkojen nousu rokotti osakkeita
  • Japanissa vahva jeni ja heikko talousdata painoi kursseja

Ilmoittaudun jutun otsikolla ”Huonoin sanaleikki 2018” –kisaan. Fedin Jerome Powellin haukkamaiset kommentit rahapolitiikasta kääntyivät ”haukotteluksi” ehkä siksi, että kovat pakkaset ovat pehmentäneet harkintakykyni. Päästrategi Komulainen vieressäni tuntuu olevan sitä mieltä, että pakkaset ovat kovia Golfvirran kääntymisen takia. Treiderimme Koskimies puoltaa omaa Polar vortex –teoriaansa. Saattaa olla, että meteorologinen osaamisemme kaipaisi vielä vähän terävöittämistä…

Kurssit päätyivät nekin eilen pakkaselle. Tähän ”syyllinen” on Fedin Powell, joka oli eilisessä puheenvuorossaan taloudesta varsin optimistinen pari seuraavan vuoden ajalle ja antoi rivien välistä ymmärtää Fedin olevan valmis nostamaan korkoa neljäkin kertaa tämän vuoden puolella. Markkinat olivat hinnoitelleet vajaata kolmea nostoa, mutta tänään aamulla konsensus on enimmäistä kertaa jo hieman yli kolmessa. Korot nousivat ja se aiheutti osakkeissa myyntiä. USA:n kymppivuotinen nyt 2,90 % eli kolmosen vastustustasoa tultaneen testaamaan vielä ihan tosissaan. 

Euroalueella korot liikkuivat jälleen kerran maltillisemmin, vaikka Weidmannin puheenvuoro oli USA:n virkaveljensä puheen kanssa hyvinkin saman sävyinen. Saksan inflaation laiskuudesta huolimatta Weidmann lopettaisi osto-ohjelman jo kuluvan vuoden aikana ja miksei korkoa ylös jo ensi kesänä.

Aasiassa jeni vahvistui kun Japanin keskuspankki vähensi pitkien bondien ostojaan. Vahva jeni yhdessä heikkojen makrolukujen kanssa (teollisuustuotanto ja vähittäismyynti pettymyksiä tammikuun osalta) saivat Japanin osakkeet yli prosentin laskuun. IEA puhui USA:n kuumana käyvästä liusketuotannosta ja se sai öljyn hinnan laskuun. VIX kitkuttelee tiukasti 20 pisteen lähettyvillä, eli edelleen parin viime vuoden noin 10 pisteen tasoja selvästi korkeammalla.

Tänään euroalueelta ensiväläyksiä helmikuun inflaatiosta ja Saksasta kuluttajaluottamus ja työttömyysluvut. USA:sta tiedonjanoisille helmikuun Chicago PMI, Q4 BKT:n tarkistus ja uusien asuntojen myynti.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Musiikki kääntyy pikkuhiljaa pienemmälle, mutta jatkuvatko juhlat silti?
Seuraava
Makrodatalla tänään näytön paikka heikomman jakson jälkeen