14.11.2018

  • Öljyn lasku jyrkkeni eilen
  • Italia ei hievahtanutkaan budjettinsa kanssa
  • Tänään viikon isoimmat makroluvut

Euroopassa käytiin eilen kauppaa kohtuullisen hyvässä riskisentimentissä, mutta Yhdysvalloissa osakkeet eivät jaksaneet kuin muuttumattomille tasoille. Euroopan tunnelmia nosti Kreikan suunnitelmat antaa anteeksi maan pankeille noin 40 mrd euroa ongelmalainoja. Makrodatassa ei eilen merkittäviä poikkeamia ennusteista.

Öljyn hinnan lasku jatkoi tärkeimpänä markkinateemana. Parin viikon lasku kiihtyi eilen suoranaiseksi vapaapudotukseksi (Brent -6,6 % ja WTI -7 %). Taustalla mm. OPEC:in raportti, jonka mukaan saudit pumppasivat öljyä ennätysmäärän lokakuussa. USA:n energiaosakkeet saivat kyytiä (-2,4 %). Korot hieman laskivat öljyn painaessa inflaatio-odotuksia.

Kauppasodan ympäriltä ei konkreettista uutta. Valkoisen talon taloudellinen neuvonantaja Kudlow vakuutteli markkinoille neuvottelujen edistyvän joka tasolla. Asetelmia haetaan Trumpin ja Xin tapaamiseen kuun lopulla.

Italia ei odotetusti muuttanut budjetissaan mitään ja maan valtionlainakorot jatkoivat nousuaan. Valtionvarainministeri Tria yritti tänään aamulla rauhoitella tilannetta kertomalla maan tähtäävän aiempia suunnitelmia laajamittaisempiin yksityistämisiin ja täten yrittävän laskea budjettivajetta.

Theresa Mayn kabinetti kokoontuu tänään hyväksymään (tai hylkäämään) sopimusluonnoksen Brexitistä, jonka May ja EU ovat vääntäneet kasaan. Punaista valoa näyttävät ministerit saanevat siivota työpöytänsä saman tien. Vihreän valon tapauksessa homma jatkuu myyntityöllä parlamentille ja myös suurelle yleisölle. Läpihuutojutusta ei ole kyse, koska May poliittiset vastustajat ovat jo ehtineet tuomita luonnoksen, itse tekstiä edes vielä näkemättä. Luonnoksen valmistuminen ei ole aiheuttanut merkittäviä markkinareaktioita.

Kalenterissa tänään tärkeimpänä USA:n inflaatio. Kuluttajainflaatioon odotetaan nousua, pohjainflaatioon ei. Euroalueelta Q3 BKT-luvut sekä syyskuun teollisuustuotanto.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hissiliike jatkuu osakemarkkinoilla
Seuraava
Brexit-diili eteni hallituksesta parlamenttiin