02.01.2017

  • Lähes kaikki suurimmat markkinat ovat tänään vielä kiinni
  • Euroopan poliittinen tilanne, keskuspankkien suunta ja Trumpin lupaukset ovat alkuvuonna polttopisteessä
  • Vuoden ensimmäisiä talouslukuja Kiinasta

Joulun ja välipäivien markkinaliikkeet olivat maltillisia. Mikäli lomailit, kuten allekirjoittanut, niin et menettänyt mitään oleellista.

Euroopan laaja osakeindeksi STOXX 600 jäi kalenterivuoden 2016 osalta lopulta täpärästi miinukselle. Yhdysvalloissa noustiin reilut 10 prosenttia (S&P 500 +10,6 %). Etenkin sykliset osakkeet ja pankit ovat olleet viimeisten nousujen kärjessä.

Korkomarkkinoilla teema oli nopea korkojen nousu ja korkokäyrän jyrkkeneminen loppuvuodesta, mutta tämä ei ainakaan vielä ole kääntänyt rahavirtoja pois osakkeista. Paras nousu on toki jo hyytynytkin. Euro heikkeni lopulta noin 1,05 tasolle ja se tulee tukemaan euroalueen yritysten vientinäkymiä.

Alkavalle vuodelle on jälleen paljon teemoja ja kysymysmerkkejä. Euroopan poliittinen ympäristö jatkaa epävakaana ja vaaleja järjestetään vuoden alkupuoliskolla useita. Mitä tulee tapahtumaan finanssipolitiikalle, eli etenkin sen kiristymistahdille? Missä määrin Trump pystyy toimittamaan lupauksiaan ja millä aikataululla?

Uusi vuosi aloitetaan tänään pehmeällä laskulla. Markkinat ovat kiinni vielä Yhdysvalloissa, Lontoossa, sekä Aasiassa Hong Kongissa ja Japanissa. Euroopassa tulee siis tänään olemaan rauhallinen kaupankäyntipäivä ja uutisvirta on markkinoilla vähäistä. Osakkeet avaavat pikku miinukselle.

Päivän tapahtumat alkoivat Kiinan virallisilla ostopäällikköindekseillä, jotka olivat hieman odotuksia pehmeämmät joulukuussa, mutta isossa kuvassa edelleen varsin hyvällä tasolla.

Huomenna saadaan lisää ostopäällikköindeksejä: Yhdysvalloista ISM, Kiinasta Caixin ja Is-Britanniasta Markit. Loppuviikosta julkaistaan vielä Fedin pöytäkirjat, euroalueen vähittäiskauppalukuja sekä tärkeimpänä Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot.

Hyvää uutta vuotta kaikille ja tuottoisaa sijoitusvuotta!

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hyvää ja rauhallista joulua!
Seuraava
​Nousu jatkuu Euroopassa