03.01.2018

  • EKP:n ostojen loppuminen alkaa pian konkretisoitumaan?
  • Jenkkiosakkeille lentävä lähtö uuteen vuoteen
  • EURUSD jo yli 1,20 – EKP:n kokous 25.1. näyttää seuraavaksi suuntaa

Uusi vuosi ja enimmäkseen vanhat kujeet, mutta pitää vähän yrittää parantaa. Tämän julkaisun osalta se tarkoittaa sitä, että yritän käsitellä entistä purevammin ajankohtaisia teemoja ja uutisia, eli vastata kysymykseen ”Mitä markkinoista juuri nyt pitää tietää?” Taalerin sijoitusnäkemystä laitan mukaan soveltuvin osin. Pyrkimys selkokielisyyteen ja yksinkertaiseen ilmaisuun jatkuu sinnikkäästi. Karsitaan samalla markkinaliikkeiden sanallista selittämistä, koska se kuulostaa usein lähinnä rivien täytteeltä. Suuria ja tärkeitä liikkeitä toki kommentoidaan, mutta jätän päävastuun varsinkin päiväliikkeiden avaamisesta alta löytyvän markkinataulukon huoleksi. Mikäli taulukon informaatiosisällön suhteen on toiveita lisäyksille tai muutoksille niin ottakaa ihmeessä yhteyttä. Lisäsin tässä vaiheessa euromääräiset päivä- ja YTD-tuotot tärkeimpiin osakeindekseihin, kun niitä on toivottu EURUSD:n kovasti heiluessa.

Tuttu virsi on soinut uuden vuoden ensimmäisinä päivinä, eli Yhdysvaltojen osakeindeksit takovat keskenään kilpaa uusia huippuja. Bondimarkkinoilla on ollut selkeää myyntiä. Jokohan sitten markkinat alkavat pikkuhiljaa diskonttaamaan EKP:n ostojen loppumista? Virallinen viesti on edelleen, että ainakin syyskuuhun asti ostetaan ja senkin jälkeen korot pidetään alhaalla ”for an extended period of time”. Seuraava EKP:n kokous on 25.1. ja se on samalla paras veikkaus ohjeistuksen mahdollisen muutoksen seuraavasta ajankohdasta.

Euro on vahvistunut dollaria vastaan jo 1,20 tason läpi ja se ansainnee pari muistutusta perusasioista. Korkoero (ks. taulukko) puhuu dollarin vahvistumisen puolesta, mutta ostovoimapariteetti ja EKP:n tukiostojen, jotka pitävät korkoja euroalueella alhaalla, loppumisen lähestyminen ajaa euroa ylös. Tärkein ajuri valuuttaparille on mielestämme arvaukset ja tulkinnat EKP:n tulevista viesteistä. Ei kuitenkaan kannata hötkyillä jokaisen EKP:n rivijäsenen jokaisesta kommentista, joita riittää lähes joka päivälle. Kyllä Draghi sitten kertoo miten oikeasti toimitaan.

Euroalueen eilen julkaistut teollisuuden joulukuun PMI:t jatkoivat vahvoina. Iso-Britanniassa jäätiin hieman odotuksista. Tänään agendalla Saksan työttömyysluvut ja Yhdysvalloista teollisuuden ISM sekä Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat.

Hyvää ja tuottoisaa uutta vuotta kaikille!

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Jälleen yksi brittiministeri kilometritehtaalle
Seuraava
Republikaaneilla riittää tekemistä riviensä kanssa