21.12.2017

  • USA:n veroehdotus hyväksyttiin lopullisesti
  • Katalonian aluevaalit menossa tiukaksi
  • May antoi varapääministerilleen kenkää

Markkinat eivät enää jaksaneet veroreformin sinetistä jaksaneet suuremmin innostua. Yritysverokanta joka tapauksessa laskee  helmikuun alusta ja sen seurauksena yritysten osakekohtaiset tulokset nousevat karkeasti 10 %:lla. Toimialakohtaiset erot ovat toki suuret. Korkeampia veroja maksaneiden toimialojen yhtiöt, etunenässä teleoperaattorit ja pankki- ja finanssiala, ovat suurimpien hyötyjien joukossa.

Myyntiaalto jatkui eilenkin bondimarkkinoilla ja osakkeetkin laskivat marginaalisesti. Japanin keskuspankki jätti osto-ohjelmansa  odotetusti ennalleen. USA:n öljyvarastot laskivat ja öljyn hinta sai siitä tukea noin prosentin nousuun.

Edellispäivän hyvä makrodata USA:n asuntorakentamisesta sai eilen jatkoa vanhojen asuntojen myyntiluvuista. Myyntiajat lyhentyivät marraskuussa ja kauppojen määrä lisääntyi. Kuumana käy jenkkien asuntomarkkina joka saralla ja se tukee talouskasvua.

Kataloniassa äänestetään tänään itsehallintoalueen valtasuhteista. Markkinoille kaikenlaiset pattitilanteet ja huononkin päätöksentekokyvyn omaava hallinto olisivat parempia vaihtoehtoja kuin se, että itsenäistymistä voimakkaasta ajavat tahot voittaisivat vaalit selvästi. Gallupien mukaan se on kuitenkin paljon mahdollista.

Paikallisessa lehdistössä El País kirjoittaa tänään epävarmuuden olevan poikkeuksellisen suurta ja vaalituloksen olevan siten erittäin vaikea ennustaa. Miljoonat katalonialaiset eivät ole ilmoittaneet kantaansa gallupeissa. Bloombergin viimeinen gallup näyttää 47 % itsenäistymistä ajaville ja 44 % sitä vastustaville.

Iso-Britanniassa Mayn kabinetin ovi kävi taas, kun pääministeri erotti varapääministerinsä Damian Greenin tämän jäätyä kiinni valehtelusta poliisitutkinnassa vuodelta 2008. Taustalla on myös ahdistelusyytöksiä. Greenistä tuli täten kolmas eronnut ministeri kahteen kuukauteen. Brexitin etenemiseen asialla ei näkemyksemme mukaan ole vaikutusta, vaikkakin se voidaan nähdä arvovaltatappiona Maylle, joka toi EU-myönteisen Greenin hallitukseen ja jonka läheisin poliittinen liittolainen Green oli.

Saksassa Merkelin porukka ja SPD antoivat yhteisen tiedotteen, jonka mukaan hallituskuvioista aletaan neuvottelemaan 7.1. ja tavoite ratkaisujen aikaansaamiseksi on jo 12.1.

Agendalla tänään Katalonian lisäksi oikeastaan vain euroalueen kuluttajaluottamus, jonka odotetaan luonnollisesti jatkavan erittäin optimistisena.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinoilla ehtii vielä tapahtua ennen pyhiä
Seuraava
Korot ovat nitkahdelleet ylös vuoden aluksi