04.01.2018

  • Talouskasvunäkymille jälleen tukea
  • Sijoittajat ovat AAII:n kyselyn mukaan jo lähes yltiöoptimistisia
  • Lisää ostopäällikköindeksejä tänään

Yhdysvalloissa Trumpin kenkää saanut päästrategi Steve Bannon hyökkäsi voimakkaasti presidenttiä ja hänen lähipiiriään vastaan syyttäen heitä salaisista Venäjä-kytköksistä, eli käytännössä rahanpesusta ja avun vastaanottamisesta presidenttivaalin voittamiseksi. Välivaalit Yhdysvalloissa ovat toki vasta marraskuussa, mutta republikaanien rivien oikenemiseen nykytilanteesta saattaa jokunen kuukausi mennäkin.

Eilisistä datajulkaisuista, merkittävimpänä USA:n teollisuuden ISM ja Fedin kokouspöytäkirjat, oli hieman liikuttamaan markkinoita, etenkin ISM:n ansiosta. Nyt nähdyillä luvuilla talouskasvu ei ainoastaan jatku, vaan se saattaa jopa olla kiihtymässä. Puhutaanko kohta jo 4:llä alkavasta kasvusta? Seurataan nyt kuitenkin dataa rauhassa. Fedin avomarkkinakomitean (FOMC) jäsenistö kuvaili inflaatiota hieman viimekertaista optimistisempaan sävyyn. Korkokäyrän tasaantumista luonnehdittiin isossa kuvassa lähinnä normaaliksi.

Osakekurssit jatkoivat nousuaan ja volatiliteetti on laskenut lähelle kaikkien aikojen alhaisimpia tasojaan ja 9 pisteen läpäisy on taas erittäin lähellä. Öljy on hiipinyt ylös yli kahden vuoden huippuihinsa.

Mielenkiintoinen huomio on AAII:n (American Association of Individual Investors) kyselyn tulos, jonka mukaan sijoittajien optimismi markkinoiden tulevaan kehitykseen on räjähtänyt ylös. Viimeisen 30 vuoden aikana vastaavaa optimismia on nähty (tässä nimenomaisessa tutkimuksessa) vain muutaman kerran aikaisemmin. Moni pitää mittaria ns. kontraindikaattorina, jonka logiikan mukaan kurssinousut alkavat lähestyä huippuaan juuri silloin, kun kaikki heittäytyvät positiivisiksi. Meidän kantamme on, että mille tahansa yksittäiselle kyselytutkimukselle kannattaa antaa vain rajallinen huomioarvo ja keskittyä seuraamaan ns. kovaa dataa.

Euroalueella Brexit-neuvottelut jatkuvat. Nyt puhutaan siirtymäkauden ehdoista ja sen jälkeen vasta päästään itse asiaan eli Iso-Britannian asemaan suhteessa EU:iin. Käytännössä iso kysymys on minkälaisiin ehtoihin keskinäinen kauppasopimus asettuu. Paine on siirtymässä entistä voimakkaammin briteille, koska heidän rivinsä ovat ne jotka rakoilevat. Mayn konservatiivit menettävät jatkuvasti kannatustaan ja Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue nostaa sitä. Samalla gallupeissa Brexitin vastustajien ääni kuuluu voimakkaammin. Myös hallituksessa ministereiden vaihtoviikot jatkuvat.

Loput ISM:t, eli palvelualat ja komposiitti-indeksit tänään molemmilta puolin Atlanttia. Yhdysvalloista myös ADP:n mittaama työllisyyden muutos. Huomenna on tulossa paljon dataa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korot ovat nitkahdelleet ylös vuoden aluksi
Seuraava
Makrodatalle lentävä lähtö uuteen vuoteen