27.10.2016

  • EKP:n elvytyksen jatkuminen yli maaliskuun on jo selviö
  • Jenkkituloskausi puolessavälissä
  • Deutsche Bankin tulos yllättäen plussalle

EKP:n Praet kommentoi euroalueen inflaationäkymiä ja jos pääekonomistia on uskominen, eivät ne hääppöisiltä vaikuta. Praetin mukaan jos keskuspankin superelvyttävä rahapolitiikka otetaan yhtälöstä pois käy talouden elpymisen kalpaten. Ehkä nyt hitaimmatkin ymmärtävät sen, että ei EKP maaliskuuhun elvytystään lopeta. Yksityiskohtia kuultaneen joulukuun kokouksessa 8.12.

Tästä huolimatta korot jatkoivat nousussa. Saksan, Iso-Britannian ja etenkin Italian valtionlainoja myytiin urakalla. Tarjontaa riitti. Sekä valtionlaina- että yrityslainamarkkinoilla nähtiin paljon uusemissioita.

Osakemarkkinoilla korkojen nousu ei ollut omiaan kannustamaan riskinottoon, vaikkakin pankkiosakkeet pärjäsivät hyvin molemmin puolen Atlanttia. Päivän jokerikortti oli Deutsche Bank, joka yllättäen kertoi plusmerkkisestä Q3-tuloksesta. Parisataa milliä tekivät rahaa. Markkinat olivat odottaneet noin saman suuruista tappiota. Myös vakavaraisuus koheni. Miten käy jenkkien vaatimien vahingonkorvausten on edelleen auki, mutta pientä helpotusta tilanteeseen saatiin.

Tuloskausi alkaa jenkeissä olla puolessavälissä. Tähän mennessä noin 75 % yhtiöistä on ylittänyt analyytikoiden tulosodotukset EPS-tasolla. Kuulostaa hienolta, mutta historiallinen keskiarvokin määrälle on USA:ssa yli 70 %. Normimeininkiä siis.

Taaleri Sijoitusideoiden uuteen tulokkaaseen TGS Nopeciin liittyy olennaisesti Statoilin Q3 tulos, joka jäi edelleen tappiolle, ja samoin investoinneissa ei ainakaan vielä näy vilkastumista. Näkemyksemme TGS:n suhteen kuitenkin perustuu öljy-yhtiöiden investointien kiihtymiseen alkaen ensi vuodesta. Öljyn hinnan pysyminen vähintään nykytasoilla olisi ensiarvoisen tärkeää tämän toteutumiseksi.

Talousdatan suhteen eilen oli hiljaista. Yhdysvalloissa julkaistiin palvelualojen ostopäällikköindeksi ja se kehittyi lokakuussa odotetun hyvin tasolle 54,8 pistettä. Ei muutosta makronäkemykseen – jenkkitalouden kasvu jatkaa kuluttajavetoisesti eteenpäin.

Tänään kalenterissa paitsi tuloksia, niin Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilaukset ja Iso-Britannian Q3 BKT. Huomenna saadaan viikon makroagendan tärkein datapiste: USA:n Q3 BKT.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tulosyllätysten määrä näyttäisi olevan kasvussa
Seuraava
Korkojen nousu rajoittaa riskihaluja