28.10.2016

  • Saksan kymppivuotinen vakautumassa plussalle?
  • Novolta inline tulos – laskee pitkän aikavälin ohjeistusta
  • Tänään Yhdysvaltojen Q3 BKT

Markkinoilla liikkeet jäivät eilen pieniksi. Ainakin osakkeissa. Koroissa pikku nousutrendi jatkui. Saksan kymppivuotinen valtionlaina huristelee jo selvästi yli 10 korkopisteen. Markkinoista kertoo jotain se, että tuo taso tuntuu “korkealta”. Ysivuotinen ja kaikki sitä lyhyemmät ovat toki edelleen miinuksella. Brittien Q3 BKT-kasvu ylitti odotukset ja siitä optimismi. Vuositason kasvu saarivaltiossa oli 2,3 %, eli se hieman kiihtyi Q2:n 2,1 %:sta. Muistetaan kuitenkin, että Brexit-neuvottelut ovat vielä edessä ja minkäänlaista ”pehmeää laskua” olisi mielestämme erittäin aikaista ennakoida.

Muuta tärkeää makrodataa ei eilen saatu. Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilauksista ei yllätystä. Öljyn hinta hieman toipui, kun markkinoille tihkui huhuja saudien valmiudesta tuotannonleikkauksiin. OPEC:in seuraava kokous alkaa tänään ja tällä kertaa mukana myös (ei-OPEC) Venäjä.


Pari tulosta poimitaan – Taaleri Sijoitusideoiden Novo Nordisk ja TGS Nopec.

Novo raportoi Q3 liikevaihdon täysin linjassa odotuksiin nähden. Liike- ja nettovoitto olivat hieman konsensusta parempia. Eniten odotettiin ohjeistusta, jota yhtiö täsmensi kuluvan vuoden osalta marginaalisesti seuraavasti: liikevaihdon kasvu 5-6 % ja liikevoiton kasvu 5-7 %. Molemmat osuvat tismalleen konsensukseen, joten näissä ei mitään odottamatonta. Negatiivista on pidemmän aikavälin liikevoiton kasvuohjaus, jota laskettiin 10 prosentista 5 prosenttiin. Tämänkin suhteen markkinoiden odotukset ovat olleet jo ennen raporttia merkittävästi lähempänä uutta ohjausta kuin vanhaa. 2017 ja 2018 kasvuodotus on ollut keskimäärin juurikin tuo 5 %. Yhtälöön kannattaa laskea mukaan sekin, että uusi toimitusjohtaja usein tyypillisesti hieman ”puhdistaa pöytää” ensimmäisessä raportissaan luoden itselleen helpomman jatkon ylittää odotuksia. Historiallisesti Novo on myös aina ohjannut melko konservatiivisesti. Näistä seikoista huolimatta osake reagoi negatiivisesti tänään.

TGS Nopecin Q3 liikevaihto ylitti odotukset parilla prosentilla ja liikevaihto jäi saman verran. Yhtiö oli ilmoittanut alustavia lukuja lokakuun alussa, joten suurta yllätystä niissä ei ole. Loppuvuoden näkymissäkään ei suuria yllätyksiä ole löydettävissä. Yhtiö alentaa joidenkin asiakkaidensa investointiennusteita. Samalla yhtiö muistuttaa nykyisten öljy-yhtiöiden investointiasteiden olevan kestämättömällä pohjalla, josta olemme TGS:n kanssa samaa mieltä. TGS on haastavassa markkinassa viimeisen onnistunut puolittamaan kulunsa. Uskomme investointien virkoamiseen ja jatkamme osakkeesta positiivisena.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkojen nousu eilisen teema
Seuraava
Tällä viikolla paljon talousdataa ja keskuspankkien kokouksia