26.10.2016

  • Saksan vahva IFO lupaa hyvää euroalueen loppuvuodelle?
  • Nordean ja Finnairin Q3-tuloskommentit
  • Tänään makrokalenterissa tyhjää

Vaikka tuloskausi onkin kiireisimmillään, aloitetaan tänään makrosta. Yhdysvaltojen kuluttajaluottamusindeksi laski odotettua enemmän ja osakemarkkinat saivat tästä osansa. Indeksit jäivät Yhdysvalloissa puolisen prosenttia miinukselle. Isossa kuvassa kuluttajasentimentti on kuitenkin edelleen kohtuullisen hyvä. Saksassa yrityselämän talousluottamusta mittaava IFO-indeksi kohentui, kuten alkuviikon PMI-tilastojen perusteella odottaa sopikin. Etenkin tulevaisuuden näkymiä valottava komponentti vahvistui selvästi, mikä on positiivista euroalueen loppuvuoden talouskasvua ajatellen.

Yhdysvalloista ei eilen tulosten osalta kovin dramaattista raportoitavaa. Paljon seurattu Apple raportoi markkinan sulkeutumisen jälkeen: liikevaihto laski ensi kertaa lähes 15 vuoteen, mutta tulos nousi. Kokonaisuudessaan tulosyllätyksiä näyttäisi olevan tulossa enemmän kuin keskimäärin, mutta katsotaan nyt loppuun asti.

Epävarmuus OPEC:in tuotannonleikkauksista on kasvussa ja samalla Yhdysvaltojen öljyvarastot ovat nousseet. Näistä johtuen WTI laski pitkästä aikaa alle 50 taalan.

Aamun tuloskatsauksessamme kaksi Taaleri Sijoitusideoihin kuuluvaa yhtiötä Nordea ja Finnair.

Nordean Q3-tuotot ylittivät ennusteen hieman ja samoin teki liiketulos, mutta vähemmän rohkaisevaa oli se, että tulosyllätys tuli lähinnä käyvän arvon muutoksista. Korkokate jäi markkinoiden ennusteesta hieman. Vakavaraisuusaste (CET1) vahvistui tasolle 17,9 % ja sen pitäisi viimeisetkin osinkokasvua epäilleet hiljentää. Kulujen noususta hieman negatiivista: kulut kasvavat uusimman ohjeistuksen mukaan noin 5 % viime vuoteen verrattuna, minkä lisäksi ne kasvavat ensi vuonna lisää. Aiemmin oli puhuttu 2017 kulujen olevan 2016 tasolla. Osinkonäkymät positiivista, kulut negatiivista.

Finnair raportoi jokseenkin odotuksiin osuvat Q3-numerot. Liikevaihto täsmälleen odotuksissa, mutta liikevoitto jäi, joskin marginaalisesti. Tulosta painoi valmistautuminen strategian mukaiseen liikennemäärien kasvuun uusilla A350-koneilla, mikä nosti kuluja. Koko vuoden ohjauksensa Finnair jättää täysin ennalleen eli kapasiteetti kasvaa 7 %, liikevaihto kasvaa hieman sitä hitaammin, ja liikevoitto nousee viime vuoteen verrattuna. Markkinasta kommentit ovat varovaisia: loppuvuoteen tulee liittymään epävarmuutta kysyntänäkymistä ja kustannuspaineita etenkin polttoaineen osalta. Nämä oli toki kommunikoitu myös edellisessä osavuosikatsauksessa. Kasvustrategia etenee, mutta osin lyhyen aikavälin tuloksen kustannuksella.

Tänään kalenterissa ei ole merkittäviä makrolukuja. Markkinat avaavat eilisille tasoille ja melko rauhallinen päivä odotettavissa.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Räntäsadetta pihalla ja pörssissä
Seuraava
Korkojen nousu eilisen teema