16.12.2016

  • Osakkeet kelpaavat kuin ne olisivat loppumassa kesken
  • Euro lähes ennätyksellisen heikko
  • Kuva kertoo joskus enemmän kuin markkina-analyytikon selitykset

Osakemarkkinat palasivat eilen nousumoodiin, jota ei tällä hetkellä tunnu hetkauttavan mikään. Fedin avomarkkinakomitean jäsenten aikaisempaa innokkaammat koronnostoaikeet kuitattiin markkinoilla nopeasti: ”Ostetaan lisää riskiä”.

Euroopassa noustiin noin prosentilla ja Yhdysvalloissakin vajaa puolisen prosenttia. Koroissa ei nähty suuria liikkeitä ja öljykin pysyi lähes paikoillaan. Merkittäviä yrityskohtaisia tai muitakaan isoja uutisia ei eilen kuultu. Iso-Britannian keskuspankki jätti korot odotetusti ennalleen.

Eurotaalan kurssi pistää silmään. Euro on dollaria vastaan heikoin yli 10 vuoteen. Reilussa kahdessa vuodessa heikentymistä on kehkeytynyt 25 %. Nyt ollaan luonnollisesti myös parin vuoden (n. 1,05 – 1,15) vaihteluvälin alalaidassa, tai tarkasti ottaen jopa hieman sen alla. Voimakasta valuuttanäkemystä emme edelleenkään ota, mutta vaikea on valuuttaparia pariteettitasollakaan nähdä.

Pieni deja-vu fiilis tulee väkisinkin mieleen: Aika tarkalleen vuosi sitten oltiin vähän vastaavassa tilanteessa, eli nostoja oli seuraavalle vuodelle Fedin ”dotseissa” runsaasti, mutta toteutuneita oli merkittävästi vähemmän. Tilanne on nyt luonnollisesti hyvinkin erilainen, mutta dollarin lisävahvistuminen todennäköisesti vaatisi Fedin kiristystahdin toteutuvan vähintäänkin suunnitellusti ja samalla pitäisi tulla indikaatiota EKP:n ostojen jatkumisesta vielä ensi vuoden jälkeenkin.

Tänään euroalueelta kuluttajainflaatio ja Ranskasta kuluttajaluottamus, ja Yhdysvalloista rakennus- ja asuntomarkkinadataa. Markkinat avaavat eilisille tasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed nosti sekä korkoa että odotuksia
Seuraava
Luvassa vilkas päätös vuodelle