15.12.2016

  • Korot ylös, etenkin lyhyessä päässä
  • Osakkeet alas, etenkin kehittyvillä markkinoilla
  • Dollari ylös, nyt euroa vastaan jo alle 1,05

Fed nosti korkoa odotetusti 0,50 – 0,75 % vaihteluvälille. Samalla se signaloi ensi vuodelle kolmea nostoa. Markkinat olivat odottaneet kahta.

Korkosijoituksia, etenkin lyhyemmästä päästä, ja osakkeita myytiin. Toki jenkkien ”kymppivuotinenkin” korko nousi uuteen huippuunsa sitten 2014. Saa nähdä onko 2,50 % tasosta vastustamaan nousua. Nyt vaikuttaa että vastaus on ”ei”.

Siihen voi alkaa henkisesti varautumaan, että korkojen heilunta tulee jatkumaan ja olemaan yksi myös ensi vuoden teemoista. Johan ne pitkään paikallaan (nollassa) makasivatkin.

Dollari vahvistui selvästi ja euroa vastaan mennään jo alle 1,05 tason. Osakkeet heikkenivät Yhdysvalloissa puolisen prosenttia ja Euroopankin reaktio jäänee maltilliseksi. Kehittyvien markkinoiden osakkeisiin nousseet nosto-odotukset vaikuttivat jyrkemmin.

Yellen lateli odotettuja vastauksia puhuen kiristyvästä työmarkkinasta ja inflaation paluusta kohti 2 % tavoitetasoa. Kysymyksiin Trumpin politiikasta hän täysin oikein, tietenkin, totesi että sitä kannattaa arvioida vasta sitten kun jotain konkreettista on tapahtunut. Ei Yellen fiskaalielvytykseen tälläkään kertaa varsinaisesti kannustanutkaan. Varsinkaan jos täystyöllisyydessä ollaan ja talous jakselee nykyisen lailla vahvasti.

Eli, mikäli Trump painaa kaasun pohjaan niin Fedin nostosyklin kulmakerrointa saatetaan hyvinkin vielä jyrkentää. Tai voihan sekin olla, että Trumpin suunnitelmat joustavat.

Tänään peli jatkuu nipulla talouslukuja. Euroopasta PMI:t ja Yhdysvalloista inflaatioluvut ja NAHB-asuntomarkkinahintaindeksi. Iso-Britannian keskuspankki kokoustaa – ei muutoksia odotettavissa.

Lyhyestä virsi kaunis tänään. Pysyttiin (kerrankin) olennaisessa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Italiassa pankkimies alkoi käärimään hihoja
Seuraava
Korkojen nousu ei paljoa huoleta