05.04.2018

  • Kauppasodan (tai sen uhan) vaikutuksia talouskasvuun vaikea arvioida, mutta niitä ei pidä aliarvioida
  • Osakemarkkinat voidaan nähdä myös varsin kohtuuhintaisina
  • Uusia uutisia odotellaan ennen sen suurempia peliliikkeitä

Jos kauppasota olisi pokeripöytä, niin nyt voisi sanoa että Kiina maksoi USA:n korotuksen silmää räpäyttämättä.

Maa nimittäin lanseerasi vastauksessaan Yhdysvalloille 25 % tariffit arvoltaan noin 50 miljardin dollarin tuonnille, joka on dollarimääräisesti sama kuin mistä Yhdysvallat hetkeä aikaisemmin ilmoitti. Kiinan tuontitariffit ovat ehdolliset USA:n vastaavien voimaantulolle, eli kyllä tässä vielä neuvotteluja ja muutoksia tullaan varmasti näkemään.

Globaalin talouskasvun kehitykseen toistaiseksi ilmoitetuilla tulleilla ei vielä tule olemaan kovinkaan järisyttävää merkitystä, mutta sekundäärisiä vaikutuksia ei tule aliarvioida. Mikäli kauppasota tai sen pelko heikentää riskinotto- ja investointihalukkuutta, saattavat vaikutukset olla paljon suurempiakin. Lopullista kokonaisvaikutusta talouskasvuun on mahdoton arvioida. Joka tapauksessa riskisten omaisuusluokkien houkuttelevuutta tulee arvioida sitä mukaa uudestaan kun uusia uutisia saadaan. Myös yhtiöiden näkemykset Q1-osavuosikatsausten yhteydessä tulevat olemaan tässä kontekstissa mielenkiintoista luettavaa.

Osakkeiden kurssilaskun jälkeen arvostustasot eivät tunnu järin kalliilta suhteessa globaaliin talouskehitykseen, jossa toki on myös heikentymisen varaa em. syistä. Tästä ja nousseista koroista johtuen esim. selkeän osakenäkemyksen muodostaminen on tällä hetkellä selvästi monimutkaisempaa kuin vuosia kestäneen nollakorkojen aikana. Ja tästä syystä monet taka-alalla pysytelleet mittarit, kuten tekniset indikaattorit, ovat markkinakeskusteluissa nousseet aiempaan suurempaan arvoon. Sentimentin rooli suhteessa fundamentteihin on kasvanut ja siksi markkinoilla yritetään tarttua yhä abstraktimpiin signaaleihin, on se sitten lopulta hedelmällistä tai ei.

Positiivista juuri nyt on se, että Kiinan nopeasta vastauksesta huolimatta yhdysvaltalaiset osakkeet kestivät eilen hyvin ja päätyivät reilun prosentin plussalle. Teknosektorikin pärjäsi hyvin (Nasdaq eilen +1,5 %). Eurooppalaiset osakkeet seuraavat tällä hetkellä jenkkejä jopa normaalia selvemmin.

Mikäli kauppasotapuheet pikkuhiljaa laimentuvat ja neuvottelutuloksiin päästään näemme osakkeissa nousuvaraa ja suurien osakeindeksien kääntyminen plussalle tämän kalenterivuoden osalta (ks. taulukko alla, osakemarkkinat euromääräisesti YTD) olisi muutamien päiväheilahduksien päässä.

Uusia uutisia USA:n ja Kiinan nokittelusta odotellaan ja muu tuntuu markkinoiden mielestä kovin toissijaiselta. Kompataan siis konsensusta kerrankin kun siihen perusteet ovat olemassa ja jätetään muut aiheet tänään käsittelemättä. Ette missaa mitään oleellista.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
S&P 500 jatkaa tärkeän tukitason testaamista
Seuraava
Eilinen helpotusralli jäi lyhyeksi iloksi