06.04.2018

  • Juuri kun tunnelmat kohentuivat iski Trump uudet kortit pöytään
  • Euroalueelta vaisua talousdataa
  • Tänään USA:n työmarkkinaraportti

Euroopan osakemarkkinoilla eilen jyrkkä nousupäivä. Yhtä reipas ja laaja-alainen nousu nähtiin viimeksi lähes kaksi vuotta sitten. Merkittäviä uutisia ei kuitenkaan kuultu, eli kyse on siis edelleen siitä, että volatiilisuus on kasvanut. Yksittäiset liikkeet ovat voimistuneet ja edestakaisin poukkoilua on syytä odottaa jatkossakin.

Eilen noustiin siinä uskossa, että kauppasotaspekulaatiot olisivat kallistumassa kohti hyvähenkistä neuvottelupöytää, mutta eilen Euroopan sulkeutumisen jälkeen Trump säväytti uudestaan. Hän teki käytännössä parhaansa vahvistaakseen uskoa kauppasodan syttymiseen uhkaamalla lisätä tullien alaisten kiinalaisten tuotteiden määrää 50 miljardista 150 miljardiin. Kiinan vastine on ollut ”emme halua kauppasotaa, mutta jos sellainen tulee niin katsomme sen pelin loppuun asti”.

Niin kauan kun nokittelu jatkuu on markkinoilla aika vaikea muutakaan perustella kuin salkun päällä visusti istumista ja jonkinlaisen ratkaisun odottamista. Kyllä tässä edelleen haluaa uskoa, että kyseessä on Trumpin neuvottelutaktiikka mieluummin kuin aito halu alkaa hidastaa globaalia kauppaa ja siten talouskasvua. Puhe on halpaa, mutta varsinainen kauppasota olisi alijäämän kanssa kamppailevalle velkaiselle USA:lle kallista.

Euroalueen tuottajahintainflaatio nousi helmikuussa kuukausi 0,1 % (odotus 0,0 %), jossa ei siis suurta draamaa, mutta vähittäiskauppa (0,1 %) jäi selvästi odotuksista (0,5 %). Euroalueen ostopäällikköindeksejä revisioitiin hieman alas kautta linjan.

Tänään markkinat avaavat puolisen prosenttia miinukselle tunnelmien käännyttyä jälleen äkillisesti negatiivisemmiksi.

Taaleri Sijoitusideoiden Dufry ilmoitti odotuksia suuremmasta osingosta ja omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta – positiivista. Näkemyksemme jatkaa erittäin positiivisena.

Tänään makrokalenterissa Yhdysvaltojen työmarkkinaraportti, jossa kiinnostuksen kohteena etenkin keskituntiansiot, josta haetaan vinkkejä tulevasta inflaatiokehityksestä. Tämän jälkeen Fedin Powell puhuu talouden näkymistä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiina vastasi nopeasti, mutta odotamme vielä neuvottelutuloksia
Seuraava
Kiinan Xi teki kädenojennuksen