04.04.2018

  • Sentimentti ajaa markkinaa juuri nyt fundamentteja enemmän
  • Teknosektorilla helpottavan hyvä päivä eilen
  • Kauppasotanokittelu jatkuu – tänään Kiinan vuoro vastata

Muutaman kerran hyvänä teknisenä ostotasona helmikuun alun jälkeen toiminut S&P 500:n 200 päivän liukuvan keskiarvo ei kolmannessa testissä enää toiminut aivan yhtä kellontarkasti kuin kahdella ensimmäisellä kerralla. Kolmannella yrityksellä mentiin jo selvemmin ko. tason läpi, mutta eilinen close jäi jälleen yläpuolelle. Hetkellisestä breikistä huolimatta tilanne vaikuttaa nyt ainakin hieman helpottuneemmalta verrattuna skenaarioon jossa oltaisiin edelleen 200 päivän liukuvan alla.

Teknisten kuvien näin tarkka killittäminen on varmasti osin semantiikkaa, mutta toisaalta näkemyksemme on, että sentimentti ohjaa markkinaa juuri nyt selvästi fundamentteja enemmän ja siksi pieniäkään yksityiskohtia ei kannata ylenkatsoa. Mikäli ko. tasosta mennään kunnolla läpi olisi jonkinlainen itse itseään ruokkiva myyntiaalto mielestämme jopa todennäköinen skenaario.

Fundamenteista nostetaan ostopäällikköindeksit, jotka ovat nyt maaliskuun osalta selvillä käytännössä globaalisti ja vaikka paras vire niiden osalta hieman taittui, etenkin euroalueella, niin edelleen ollaan solidia kasvua (3 % tai ylikin) indikoivilla tasoilla. Isommassakin kuvassa talousdata on pitänyt Yhdysvalloissa selvästi paremmin kuin euroalueella, jossa talouslukuyllätykset ovat jatkaneet helmikuun alusta alkanutta laskuaan negatiiviseen suuntaan.

Teknologiasektorilta eilen positiivista, kun Trumpin sanalliset hyökkäykset Amazonia (+1,5 %) vastaan ovat hieman laimentumassa ja Tesla (+6 %) kumosi huhuja tarpeista yhtiön pääomitukselle. Yön aikana Aasiassa kurssikehitys on ollut epäyhtenäistä ja Euroopassakin avataan ”vain” eilisille tasoille USA:n osakerallista huolimatta, koska Trump julkaisi uusia pakotteita Kiinalle pian USA:n markkinoiden sulkeutumisen jälkeen. Kiina on kertonut tiedottavansa omasta reaktiostaan tämnän päivän aikana.

Tänään kalenterissa Kiinan puheenvuoron lisäksi ISM-luottamusindeksi ja ADP:n työmarkkinaraportti Yhdysvalloista. Euroalueelta saadaan maaliskuun inflaatiolukuja, joista markkinat odottavat pientä nousua helmikuuhun nähden. Kiinasta saatiin yön aikana Caixinin laskemat PMI:t, jotka jäivät odotuksista ja siten toivat hieman tummia pilviä maan talouskasvuodotusten ylle.

Aika herkällä tässä mennään riskinottohalukkuuden suhteen ja pienetkin rasahdukset saattavat aiheuttaa kohtalaisiakin liikkeitä. Tämä on täysin linjassa näkemyksemme kanssa siitä, että tuotot tulevat maltillistumaan ja volatiilisuus lisääntymään. Siihen on syytä tottua, halusi tai ei, mikäli sijoitusmarkkinoilla haluaa operoida.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pörssit rauhoittumassa pääsiäisen viettoon
Seuraava
Kiina vastasi nopeasti, mutta odotamme vielä neuvottelutuloksia