18.11.2016

  • Yellen odotetun luottavainen – korko nousee joulukuussa
  • Dollari puhkaisi jo 1,06 tason
  • Ranskan presidentinvaali alkaa kipuamaan otsikoihin

Fedin Yellen puhui eilen senaatin talouskomitealle ja näkemys maltillisesta koronnostotahdista vahvistui. Joulukuussa tulee ensimmäinen pykälä mitä suurimmalla todennäköisyydellä (96 %). Yellen myös vahvisti, että aikoo palvella neljävuotisen kautensa täysimääräisesti, eikä siis erota huolimatta presidentiksi valitun Trumpin kritiikistä. Yellen puolusti finanssialan regulaatiota ja kehotti tulevaa hallintoa varovaisuuteen fiskaalispoliittisen elvytyksen määrän suhteen. Etenkin näkemys regulaatiosta on osittain Trumpin näkemyksiä ja tästä aiheesta kuultaneen vielä lähitulevaisuudessa lisää.

Markkinat ottivat Yellenin maltillisen linjan myötämielisesti vastaan. Valtionlainoja myytiin Yhdysvalloissa ja suurimmassa osassa Eurooppaa Saksan oltua poikkeus. Siellä korot (10-v) laskivat muutamalla pisteellä. Osakkeet nousivat päivän päätteeksi plussalle lähes kaikilla markkinoilla. Yhdysvalloissa etenkin pankit vetivät hyvin ja nyt ollaan jo noin 10 % ylös sitten vaalituloksen ratkeamisen. Dollari vahvistui selvästi.

Aasiassa on edelleen sulateltu Japanin keskuspankin ilmoitusta rajattomasta piikistä ostaa lyhyemmän pään valtionlainoja. Kymppivuotisen korko on nyt käytännössä nollassa, joka on myös keskuspankin tavoitetaso.

Euroalueelta ei saatu merkittävää talousdataa eilen, mutta Yhdysvalloista mainitaan muutama vahva datapiste. Kuluttajainflaatio lokakuussa osui odotuksiin +0,4 % (MoM). Uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä laski edelleen hieman ja nyt mennään jo alhaisimmalla tasolla muutamaan vuosikymmeneen. Asuntomarkkinan vahvasta kehityksestä kertoi uusien asuntojen aloitusten määrä – mennään lähes kymmenen vuoden huipuissa.

Taaleri Sijoitusideoihin kuuluva Stora Enso kertoi pääomamarkkinapäivässään, että Kiinan Beihain kuluttajapakkaustehtaan kääntyminen kannattavaksi kestää hieman odotuksia pidempään. Yhtiö oli tosin antanut painoarvoa myös odottamattomille vastoinkäymisille. Viesti oli hieman epätoivottu, mutta ei anna aihetta merkittäviin ennuste- eikä näkemysmuutoksiin. Biomaterials-liiketoiminnassa yhtiö näkee uusia mahdollisuuksia. Osinkopolitiikkaa ei kommentoitu.

Tänään kalenterissa ei ole tärkeitä lukuja eikä tapahtumia. Draghi (EKP) ja Weidmann (Bundesbank) päivän esiintyjät.

Viikonloppuna on Ranskassa potentiaalisesti merkittävä tapahtuma, kun maassa järjestetään sunnuntaina esivaalit, jossa todennäköisesti päätetään kuka valitaan oikeistopopulisti Marine Le Penin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleihin. Jatkuuko populistien voittokulku myös ensi kevään Ranskan vaaleissa? Vaaleja ja tilanteen kehittymistä kannattaa seurata.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pieni hengähdystauko markkinoilla
Seuraava
EKP jatkanee ostojaan myös maaliskuun jälkeen