01.06.2018

  • Italian populistihallituksen fiskaalipolitiikka edelleen riski
  • USA asetti voimaan teräs- ja alumiinitulleja
  • Espanjassa hallituksen luottamusäänestys

 

Kesä alkoi virallisesti tänään ja ikään kuin sen kunniaksi Italiaan saatiin uusi hallitus, olkoonkin populistien sellainen.

Viiden Tähden porukka ja Liiga saivat presidentti Mattarellalle kelpaavan kokoonpanon aikaiseksi – pääministerinä alkuperäinen ehdotus professori Conte. Valtionvarainministeriksi nousee euromyönteinen Giovanni Tria – Conten tavoin akateemisesta maailmasta. Eurovastainen Savona, jota presidentti ei päästänyt kirstunvartijaksi, on myös hallituksessa Eurooppa-asioista vastaavana ministerinä.

Pahin hötkyily markkinoilla todennäköisesti tämän ansiosta rauhoittuu, mutta alla olevat ongelmat, eli maan velkaisuus ja suuri riski velkaantua lisää, ovat tismalleen ennallaan. Nyt jäädään odottamaan minkälaista fiskaalipolitiikkaa (lue: paljonko valtion (velka)rahaa jaetaan ja kelle) hallitus alkaa ajamaan. Tästä päästäänkin markkinoiden riskisentimentin jatkon kannalta biljoonan liiran kysymykseen, eli siihen onko populistihallituksen fiskaalipolitiikassa suurempi vai pienempi riski koko euroalueen kannalta kuin Italian uusissa vaaleissa, mikäli se vaihtoehto olisi toteutunut. Vaikea kysymys. Hetkellisesti markkinoiden mielestä parempi näin, mutta liikaa ei voi painottaa sitä, että Italian ongelmat eivät ole hävinneet mihinkään.

Odotusarvo ei kestävän taloudenpidon näkökulmasta ole kaksinen, mikäli hallituspuolueiden vaalilupauksia on uskominen. Toisaalta aina voi tehdä ”syrizat”, eli olla lunastamatta niitä ja siten venyttää omaa pestiään hallituksessa. Toivottavasti markkinoiden tällä viikolla antama luunappi muistetaan pitkään. Aika näyttää ja Italian tilanne jatkaa tärkeänä koko euroalueen kannalta. Uusi hallitus vannoo valansa tänään. Tai no, Italian ollessa kyseessä mistä sitäkään tietää jos tilanne vielä muuttuu.

Italian lisäksi otsikoihin rynnii myös uusia markkinateemoja.

USA asettaa voimaan teräs- ja alumiinitullit (teräs 25 %, alumiini 10 %) EU:sta, Kanadasta ja Meksikosta tuotavalle tavaralle. Kaikki ovat sanoneet kontraavansa omilla tulleillaan. Kanadalla ja Meksikolla on vastineensa jo kutakuinkin valmiina, kun taas EU vielä keittelee kahveja sisäisiin palavereihin ja rauhassa pohtii mitä tehtäisiin. Odotamme asiaan saatavan neuvotteluratkaisuja kesän aikana. Kauppasotajännitteitä joka tapauksessa siis riittää myös USA:n ja Kiinan keskinäisten välien ulkopuolelle.

Espanjassa maan parlamentti äänestää tänään pääministeri Rajoyn hallituksen luottamuksesta ja hallitus todennäköisesti häviää. Markkinoilla pidetään todennäköisenä tällä hetkellä sitä, että Rajoy jäisi suosiolla oppositiojohtajaksi ja uusilta vaaleilta vältyttäisiin. Käy niin tai näin, niin Espanjan talous ja poliittinenkin tilanne on joka tapauksessa Italian vastaavia parempi ja riskit markkinoiden kannalta vähäisemmät.

Tänään kalenterissa Markitin euroalueen teollisuuden PMI:t sekä USA:n työmarkkinadata ja ISM-indeksit.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Italian tilanne jatkaa (ja tulee jatkamaan) ilman ratkaisua
Seuraava
Teollisuuden ostopäällikköindekseissä vain euroalue selvässä laskussa