31.05.2018

  • Euroalueelta pirteitä inflaatiolukuja
  • Italiassa edelleen täysin auki tuleeko hallitus vai uudet vaalit
  • Markkinat ottivat riehumisestaan eilen välipäivän

Kiukuttelevalla teinillä nimeltä Politica Italiana oli eilen vaihteeksi parempi päivä. Politican isä, presidentti Mattarella, nimittäin antoi teinille lisäaikaa saada mielipiteensä tarkemmin yksilöityä, ja samalla äidin (lue: markkinoiden) melko fyysinen kasvatustoimenpide tuntuu ainakin hetkeksi tehonneen.

Italian lehdissä korkoero Saksaan ja maan velanhoitokulut ovat etusivun materiaalia, eli kyllä siellä tietoa on missä mennään. Eri asia on sitten se paljonko se äänestäjiä kiinnostaa.

Tähän voisi nyt listata eilisiä käänteitä ja huhuja, joita riitti uusia joka tunnille, liittyen uuden hallituksen muodostamiskuvioihin. En kuitenkaan viitsi, koska ne ovat tunnin parin päästä jo vanhaa tietoa. Isossa kuvassa Mattarella sanoi 5 Tähdelle ja Liigalle, että ”miettikääpäs vielä uusiksi ja tulkaa käymään sitten kun olette valmiita”. 5 Tähden Di Maio tuntuu tällä hetkellä luottavaisemmalta hallituskokoonpanon löytymiseen, kun taas Liigan Salvini jo sanoi kannattavansa uusia vaaleja.

Markkinoilla nähtiin vähän rauhoittumista. Italian korot palautuivat ja osakkeet tekivät saman. Mielestämme Italian koroissa liike oli yksinkertaisesti niin suuri, että pieni rebound oli väistämätön. Mitään läpimurtoa tai muuta ”oikeaa” syytä eiliselle korkojen laskulle ei ole.

Tilanne on siis edelleen kaukana ratkaistusta ja se tulee olemaan sitä siinäkin tapauksessa, että (A) joku uusi hallitus saadaan keksittyä, tai (B) päädytään uusiin vaaleihin. Maan velkataakka on kolossaalinen ja on haastavaa maalata skenaariota jossa sitä pystytään hoitamaan ilman EKP:n mahdollistamaa alhaista korkotasoa. Läikkymisriski euroalueelle on todellinen.

Ei siis missään nimessä kannata odottaa jotain taianomaista oikeaa hallituskokoonpanoa tai mitään muutakaan kania hatusta, joka saisi Italian kehnon tilanteen äkillisesti ratkaistua. Uskomme tilanteen pitkittyvän ja luottamuksen palautumisen euroalueeseen kestävän, mutta tilanteen aikanaan ratkeavan ilman mullistavaa markkinakriisiä. EKP:n rooli on tässä merkittävä ja vaikein kysymys onkin se mikä keskuspankin ”whatever it takes” –mandaatin hinnaksi aikanaan muodostuu.

Lisäriskiä euroalueen korkotason nousulle saatiin kuitenkin eilen, kun Saksa julkaisi eilen toukokuun kuluttajahintainflaationsa 2,2 % (vuositasolla), joka oli selvästi odotuksia (1,9 %) korkeampi. Samalla maan valtionlainojen korkotaso on laskenut Italian tilanteen laukaiseman turvasatamakysynnän takia erittäin alas. Jonkun pitää kohta joustaa. Veikkaisin korkotasoa jos veikata pitäisi.

Tänään lisää inflaatioprinttejä ympäri euroaluetta. Kannattaa näitäkin seurata, vaikka Italiassa parempaa otsikkomateriaalidraamaa onkin meneillään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Eilen ei uutta Italiasta, mutta markkinareaktiot voimistuivat
Seuraava
Italian hallituskuviot selvisivät – ongelmat eivät