28.09.2018

Di Maio ja Salvini yrittävät näyttää kuka päättää
Dollari vahvistuu euroa vastaan
Tänään iso pino inflaatiolukuja

Jos joku ajatteli, että Italiaan saadaan jonkinlainen sellainen budjetti kertalaakista kasaan, joka poistaa markkinaepävarmuuksia merkittävissä määrin, niin... no, ei saatu.

Todelliset poliittisen vallan käyttäjät, eli Viiden Tähden Liikkeen Di Maio ja Liigan Salvini jyräsivät varsin yllätyksettömästi (itse nimittämänsä) valtionvarainministeri Trian budjettiväännössä. Vääntö oli yksi monista, mitä vielä tullaan Italiasta näkemään. Nyt julkaistu versio budjetista sisältää 2,4 % alijäämän, mikä on selvästi kallellaan kalliiden vaalilupausten täyttämisen suuntaan, eikä niinkään välitä budjettikurista eli valtion lisävelkaantumisesta.

No, populistiset vaalilupaukset maksavat ja ne kannattaa rahoittaa vaikka velalla, koska oma kannatus on poliitikon keskimäärin mukavampi säilyttää kuin sitä menettää. Populisteilla se mikä joustaa on valitettavan usein veronmaksajien kukkaro.

Kuten alkuviikosta kirjoitimme, pidämme Italiaan sijoittamista turhan riskisenä ja ennen kaikkea tuotto-riski –suhteen laskeminen on tarpeettoman haastavaa. Näin siksi, että Italian poliittinen sekamelska tulee jatkumaan vielä määräämättömän ajan. Eivätkä Italian valtionlainojen tuottotasot tai osakkeidenkaan hinnoittelu mielestämme mitenkään erityisesti alennusmyyntiä huuda, vaikka niin voisi luulla nykyisen kaltaisen epävarmuuden vallitessa. (Jätetään keskuspankkiputit jne. suosiolla eri keskusteluun.)

Seuraavaksi, eli jo lähipäivinä, EU ottaa asiaan kantaa ja taas aletaan puhumaan jostain uudesta takarajasta, johon mennessä asioiden pitää ratketa, mutta karu totuus on, että moisilla aikarajoilla ei ole juuri mitään merkitystä. Niitä voi aina nimittäin keksiä (ja keksitäänkin) uusia ja näin tölkkiä potkitaan eteenpäin, kunnes uudet vaalit alkavat lähestyä ja murmelipäivä alkaa alusta.

Muualla maailmassa eilen riskisentimentti oli kohtalaista. Osakkeet nousivat puolisen prosenttia. Isot teknot vetivät USA:n markkinaa. Dollari vahvistui Fedin puheista eikä Italian budjettiehdotuskaan euroa varsinaisesti auta. Kehittyvät markkinat ja etenkin Aasia esiintyi myös pirteästi.

Tänään kalenterissa inflaatiodataa euroalueelta ja myöhemmin myös Yhdysvalloista. USA:sta myös yksityiset tulot ja syyskuun Chicago PMI:t.

Jos joku haluaa draamaa seurata, niin suosittelemme  golfin Ryder Cupin seuraamista. Siinä ainakin tietää varmuudella koska lopputulos ratkeaa, toisin kuin Italian perpetuaalisessa poliittisessa väännössä.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fediltä ei yllätyksiä: nosti korkoa ja talouskasvuennustetta (2018)
Seuraava
USA paikkaili taas euroalueen sähellystä