27.09.2018

  • Powellin kommentit tulkittiin hieman kyyhkymäisiksi
  • EKP avasi tuoreita näkemyksiään kauppasodasta
  • Italian budjetti saadaan tänään, vai saadaanko...?

Fed nosti eilen odotetusti korkoaan haarukkaan 2,00 – 2,25 %. Indikaatio tulevasta nostopolusta säilyi niin ikään ennallaan, eli tälle vuodelle vielä yksi (jota kannatti nyt jo 12 / 16 avomarkkinakomitean jäsenistä) ja ensi vuodelle kolme nostoa. Markkinat tulevat edelleen perässä – futuurihinnoittelusta per nyt katsottuna markkinat uskovat ensi vuonna nähtävän alle kaksi nostoa.

Kuluvan vuoden talouskasvuennustetta Fed nosti 2,8 %:sta 3,1 %:iin (ei vähiten verohelpotusten vaikutusten takia) eikä sekään ollut yllätys. Oleellisempi kysymys onkin se mitä kasvulle tapahtuu 2019 ja 2020 kun verohelpotuksen efekti hälvenee ja korkeampi korkotaso alkaa puremaan.

Kommenteista poistettiin rahapolitiikkaan viittaava sana ”sopeuttava” (accommodative), eli implisiittisesti Fed sanoi neutraalien tasojen lähestyvän ja siten nostosyklin lopun olevan jo horisontissa. Eli jos nyt jotain mieltä pitää olla niin tästä syystä markkinat lopulta tulkitsivat viestin hieman kyyhkymäiseksi ja jenkkibondien korot ostettiin hienoiseen laskuun.

EKP:n eilen julkaistujen laskelmien mukaan USA olisi kauppasodan suurin häviäjä, mikäli tilanne tästä vielä eskaloituisi. Mikäli EKP:n analyysin taustaoletukset ja tarkemmat speksit kiinnostavat: https://www.ecb.europa.eu/pub/economic-bulletin/focus/2018/html/ecb.ebbox201806_01.en.html

Italian ensi budjetin pitäisi tulla tänään uunista ulos, mutta tämän aamun huhujen mukaan sen julkistaminen saattaisikin yllätys yllätys viivästyä hallituksen sisäisten erimielisyyksien takia. Mamma mia… Jäämme seuraamaan tilannetta kun emme paljoa muutakaan voi. Alijäämän suuruus on markkinoiden suurimpana mielenkiinnon kohteena, eli käytännössä paljonko lisävelkaa populistihallitus ottaa vaalilupaustensa kattamiseksi. Odotamme alijäämästä jonkinlaista balanssia hallinnon intressien ja EU:n toleranssin väliltä, eli n. 2 % lienee melko lähellä.

Italian vatulointia ehkä kiinnostavampi uutinen on Kiinan teollisuuden voittojen kasvusta kertova tämän aamun datapiste, joka laski elokuussa (+9,2 %) selvästi heinäkuuhun (+16,2 %) verrattuna. Toki kyse vain yhdestä kuukaudesta ja tulee myös muistaa, että Kiinan hallinnon halu ja valmius elvyttää talouskasvua ei varmuudella ole häviämässä mihinkään. 

Makrodatassa päivän mielenkiintoisimmat luvut ovat euroalueen luottamusindeksit ja USA:n kestokulutus- ja investointihyödykkeiden uudet tilaukset.

Euroopan osakemarkkinat osoittavat hieman mieltään Italian budjettisäätöön avaamalla puolisen prosenttia miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed nostaa tänään korkoa erittäin todennäköisesti
Seuraava
Italian budjettiehdotus kuriton, vääntö jatkuu...