26.09.2018

  • EKP:n Praet yritti hillitä noston ”fronttaajia”
  • BMW:ltä tulosvaroitus
  • Fed lauteille illalla – 25 pisteen nosto on hinnoissa

Eilen ei markkinoilla suurtakaan draaman kaarta nähty, koska suurempia liikkeitä todennäköisesti lykätään yli Fedin tämän päiväisen korkopäätöksen.

Osakkeet eivät eilen siis tehneet paljoakaan. Euroalueen osakkeet pärjäsivät USA:n lappuja paremmin mikä nyt ei aivan jokapäiväistä ole viime aikoina ollut.

Tämä siitä huolimatta, että BMW (-5,4 %) antoi tulosvaroituksen ja koko Euroopan autosektori luonnollisesti hieman pelästyi (-2,2 %). BMW siteerasi lähinnä kauppasodan vaikutuksia sekä EU:n regulaation raskautta tulosvaroitukseen johtaneen marginaalipaineen taustalla. Teknologiaosakkeet jatkoivat eilenkin heiluntaansa ja suunta oli vuorostaan ylös.

Kokonaistuottoindeksitasolla S&P 500 vs. Euro STOXX 50 –kisa on jenkkien hyväksi vuoden alusta +11,3 % vs. -2,4 %. Euromääräisesti siis, koska eurojen kanssa meistä ainakin useimmat asioitaan miettivät.

Korkomarkkinoilla oltiin korvat höröllä kun EKP:n Praet tuli täsmentämään pomonsa Draghin toissapäiväisiä kommentteja. Praet korosti sitä, että ei Draghi mitään uutta markkinoilla tarjonnut – toisin kun markkinat ehkä (korkoja myymällä) tulkitsivat. Otettiin toisin sanoen etukenoa EKP:n tulevaan nostoon.

Mielenkiintoinen aspekti tässä oli jälleen se, että tulisiko markkinaliikkeiden ylipäätään aiheuttaa keskuspankilta jonkinlaista täsmentävää kommentointia. No, tästä voi olla montaa mieltä, mutta meidän mielestämme riittäisi, että pääjohtaja itse aika ajoin kertoo miten keskuspankki asiat näkee ja johtopäätöksiä saa sitten vetää kukin omalla vastuullaan. Sijoittajavastuu on ihan hyvä asia.

Keskuspankkitulkintaa saadaan tänäänkin, kun Fed mitä suurimmalla todennäköisyydellä nostaa ohjauskorkoaan. Se tekee sen kolmatta kertaa kuluvan vuoden aikana ja kahdeksatta kertaa tässä nostosyklissä. Jos/kun nosto tulee niin ohjauskoron uusi vaihteluväli on tämän päivän jälkeen 2,00 – 2,25 %.

Peruskuva on se, että Fed on indikoinut jotain nostopolkua, mutta markkinat uskovat siihen vain osittain. Nousuvaraa jenkkikoroissa siis on, mutta hyvin nopeasti keskustelu aina palautuu siihen pystyykö Fed pitäytymään indikaatiossaan (ns. Fed dots), eli palataan analysoimaan erilaisia talouden ja inflaation mittareita, sekä Fedin omia kommentteja joita tänäänkin siis saadaan.

Rauhallinen startti saatiin tähän päivään – eilisillä tasoilla mennään. Fed vasta Euroopan sulkeutumisen jälkeen klo 21 meikäläistä aikaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakkeiden nousuputki katkesi yllätyksettömästi
Seuraava
Fediltä ei yllätyksiä: nosti korkoa ja talouskasvuennustetta (2018)