02.10.2018

  • Euroalue sählää Italian kanssa ja USA tekee vapaakauppasopimuksia
  • Talousdatasta tukea talouskasvulle
  • USA:n osakkeet eivät ole kallistuneet kurssinoususta huolimatta

Italian valtionlainojen korot jatkoivat nousuaan ja osakkeet laskuaan. Nyt odotellaan EU-komission vastinetta Italian budjettiin. Kaikenlaista paheksuntaa (ihan jo virankin puolesta) euroalueen poliitikoilta jo kuultiin eilen, mutta katsotaan nyt mitä komissio lopulta sanoo. Italian populistihallinnon linja on siksi huolestuttava, että vaikka budjettikurissa on maassa ennenkin ollut tekemistä, niin nyt tuntuu että sitä ei ole edes tarkoitus pyydellä anteeksi edes muodollisesti. Huhujen mukaan valtionvarainministeri Tria, joka edustaa hallinnossa budjettikuria ja sanotaan suoraan, järjen ääntä, olisi jo ollut kertaalleen eroamassa. Trian ero saisi markkinat painamaan myyntinappia nykyistäkin kovemmin.

Brexitin ympäriltä eilen: May julkaisi ajatuksiaan Iso-Britannian tulevasta maahanmuuttopolitiikasta. Päälinja on, että alhaisen ammattitaidon omaavien ihmisten (low-skilled) olisi jatkossa huomattavasti vaikeampi saada viisumia tahi pysyä maassa. Linjaus on Maylle hyvin tyypillinen ja se veisi brittien maahanmuuttopolitiikkaa jälleen hänen edeltäjänsä David Cameronin noin 10 vuoden takaista linjaa kohti. Lausunto ei ainakaan helpota jatkoneuvotteluja, koska maahanmuuttokortin pelaaminen heikentänee Iso-Britannian mahdollisuuksia neuvotella hyviä kauppaehtoja EU:n kanssa. Painetta lisää myös se, että tuoreita gallupeja julkaistaan melko säännöllisesti ja niiden mukaan enemmistöä ei kansan keskuudessa koko Brexitin takana enää vaikuta olevan.

Markkinat jäivät kuitenkin eilen hieman plussalle ja kunnia siitä USA:n ja Kanadan uudelle NAFTA-sopimukselle, jonka nimeksi saatiin lopulta USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement). Yleisen käsityksen mukaan Trumpin uhkailut Kanadan teollisuudelle (etenkin autot ja autojen osat) tekivät lopulta tehtävänsä ja kompromissi löytyi.

Talousdatassa eilen syyskuun PMI-lukujen tarkistukset euroalueelta ja USA:sta eivät tuoneet oleellisia muutoksia siihen mitä jo tiedettiin. Teollisuuden ISM USA:sta syyskuulta 59,8 jäi hieman odotetusta 60,0 lukemasta, mutta huipputasoilla edelleen. Talouskasvunäkymät siis näyttävät hyvältä edelleen ja etenkin USA:ssa, jossa myös Q3-tuloskasvuksi odotetaan lähes 25 % vuoden takaiseen verrattuna. Ensi vuonna tuloskasvu toki maltillistuu.

Vaikea tässä on allokaatiomielessä osakkeista luopua kun talous kasvaa ja tulokset kasvavat. Hurjalta näyttävä S&P 500:n kehitys vaikuttaa huomattavasti vähemmän hurjalta, kun ymmärtää että tulokset ovat kasvaneet käytännössä ihan vastaavaa tahtia. Siinä taas yksi syy miksi pelkkien kurssikäppyröiden tuijottelu on vähintäänkin puutteellista analyysiä. Jos analyysia ollenkaan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Italian budjettiehdotus kuriton, vääntö jatkuu...
Seuraava
Markkinat euroalueella todennäköisesti varovaisena vielä ainakin pari viikkoa