21.03.2018

  • Fedin tulevat nostoaikeet markkinoiden kiikarissa tänään
  • Huomenna tärkeät ostopäällikköindeksit, joista osviittaa talouskasvulle
  • Italiassa pattitilanne jatkuu

Teknologiasektorin osakkeiden pelästyminen jäi ainakin tältä erää vain yhteen päivään vaikkakin Facebook jatkoi paineessa (-2,5 %) vielä eilenkin. Öljyn hinta nousi ja se tuki energiasektoria ja lopulta laajatkin indeksit jäivät pari kymmenystä plussalle. Dollari hieman vahvistui ja korot nousivat Fedin kokouksen aattona. Tämä indikoi, että markkinat hinnoittelivat hieman jo sitä, että Fed saattaisi neljäkin kertaa tänä vuonna nostaa korkoa.

(USA:n IG-riskilisiä kuvaavassa indeksissä eilen tekninen muutos, josta syystä ao. taulukossa 8 pisteen riskilisän nousu ei heijasta todellista markkinaliikettä.)

Fedin Powell saa tänään tulikasteensa ja puheenvuoroa tullaan seuraamaan tarkasti. Paitsi yleistä luottamusta Powelliin niin asiapuolella markkinat tulevat arvioimaan avomarkkinakomitean jäsenten keskimääräistä näkemystä tulevasta ns. korkopolusta, eli näkemystä korkojen nostotahdista. Powellin retoriikassa keskitytään tärkeimpinä asioina vivahteisiin inflaatio- ja talouskehityksen kuvaamisessa. 25 pisteen ohjauskoron nostoa välille 1,50 – 1,75 % hinnoitellaan markkinoilla 100 %:sti.

Lyhyt korot Yhdysvalloissa ovat nousseet erittäin jyrkästi, mutta odotamme että Powell onnistuu rauhoittamaan markkinoita ja sitä kautta myös osakemarkkinat tulevat vakautumaan lähipäivien aikana. Rauhoittumiseen riittäisi näkemyksemme mukaan osapuilleen muuttumaton viesti, koska markkinat tuntuvat ottaneen jo hieman varaslähtöä lisänostoihin. Inflaatioteeman huomioarvo ei kuitenkaan tule laskemaan, vaan sijoittajat tulevat tuijottamaan sitä herkeämättä lähiviikkoina myös Fedin kokousten jälkeen.

Makrodatassa eilen oikeastaan vain euroalueen kuluttajaluottamus, joka jatkoi maaliskuussa kohtuullisen stabiilina. Kaikki edellytykset vähittäiskaupan jatkumiselle vilkkaana on tämän perusteella olemassa.

Fedin ulkopuolella markkinoiden huomioista kilpailevat myös USA:n asuntomyyntiluvut ja Iso-Britannian työmarkkinaluvut. Venäjä raportoi vähittäiskaupasta ja reaaliansiokehityksestä. Nämä jäänevät kuitenkin hieman alhaisemmalla huomioarvolle varsinkin kun huomenna saadaan tärkeät USA:n ja euroalueen ostopäällikköindeksit.

Kauppasodan virittelystä/ehkäisemisestä ei saatu merkittävää uutta G-20 –maiden kokouksesta, joka päättyi eilen. Markkinoilla huhuja siitä, että Trump saattaisi pakotteita Kiinalle voimaan jo loppuviikosta.

Italiassa pidetään kesällä uudet parlamenttivaalit, mikäli joku poliittinen taho ei ala kohta joustamaan. Presidentti Mattarelli antoi hallituksen muodostamiseen aikaa heinäkuulle, mutta pattitilanne on edelleen tiukasti päällä.

Markkinat avasivat eilisille päätöstasoille ja suuria liikkeitä tuskin nähdään ennen Fediä klo 20.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Teknologiaosakkeet ottivat taka-askeleen
Seuraava
Fediltä odotettu koronnosto 
Miikka Kuusi