20.05.2016

  • Odotukset Fedin nostosta heilahtaneet jyrkästi ylös
  • Brexit-gallupit vaikuttavat epäluotettavilta
  • Rauhallinen päätös viikolle tulossa

Markkinoilla meni etusivu uusiksi kun yhtäkkiä huomataan Fedin kesäkuun koronnoston todennäköisyyden olevan jo lähes 30 %, kun se pari päivää aikaisemmin oli alle 5 %. Riskiset omaisuusluokat ovat olleet suurin kärsijä. Osakkeet ovat paineessa ja riskilisät nousussa.

Eilen Fedin Dudley löi lisää löylyä. Pitää nostoa kesä-heinäkuussa ”kohtuullisena odotusarvona”. Lacker komppasi lausumalla että kesäkuun nostolle löytyy erittäin vahvat perusteet. Historiallisesti ainakin Dudleyn ja Yellenin näkemykset ovat olleet pikemminkin linjassa kuin erillään. Paljon ehtii vielä tapahtua ennen Fedin kokousta 15.6., joten jäät on hyvä pitää edelleen hatussa. Dollari on joka tapauksessa vahvistunut.

Talousluvuista saatiin eilen hieman lisävahvistusta jenkkien vahvasta työmarkkinasta, mutta teollisuustuotantoa mittaava Philly Fed -indeksi jäi odotuksista. EKP:n viime kokouksen pöytäkirjoista ei ollut ongittavissa merkittävää uutta.

Brexit-venkoilussa on mielenkiintoinen vaihe menossa: viimeisten gallupien mukaan 47 % vastanneista kannattaa eroa EU:sta, mutta markkinan mukaan todennäköisyys sille on vain noin 20 %. Äänestysprosentti jäänee joka tapauksessa erittäin alhaiseksi ja siksi gallupien ennustusvoima lienee kovin alhainen.

Viikko on päättymässä melko rauhallisissa merkeissä. Päivä on alkanut Aasiassa plusmerkkisillä kurssiliikkeillä. Japani on heittämässä kehiin lisää stimulusta kompensoimaan arvonlisäveron korotusta. Öljyn hinta on nousussa ja se tukee sentimenttiä.

Talouslukukalenterissa on Saksan tuottajahintainflaatiota, jenkkien vanhojen asuntojen myyntimäärät ja Fediltä on äänessä Tarullo. G7-maat kokoustavat Japanissa ja Brexit-riskejä todennäköisesti pyöritellään.

Viikonloppuna G20-kokous ja lätkäfinaalit. Suomen finaalipaikalle hinnoitellaan markkinoilla noin 42 % todennäköisyyttä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Koronnostot lähestyvät Yhdysvalloissa
Seuraava
Väkeville talousluvuille olisi tilausta