19.05.2016

  • FED:n pöytäkirjat ajoivat korko-odotuksia ylös
  • Vahva dollari laski öljyä ja raaka-aineyhtiöitä
  • Vedonlyöntimarkkinoiden odotukset vahvat Suomen voitolle


Yhdysvaltain keskuspankki julkaisi kokouspöytäkirjansa, jonka pohjalta sijoittajat voivat hyvällä syyllä alkaa odottamaan korkojen nostoja jo kesäkuussa. Vaikka Yhdysvaltain talous kasvoi vain vaivoin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, keskuspankin mukaan kuluttajat tulevat nostamaan talouden uuteen nousuun kuluvalla neljänneksellä. Osakemarkkina otti tiedot negatiivisesti vastaan. Ennen julkistusta SP500 oli vielä noin prosentin nousussa ja kaikki hyvä syötiin erittäin nopeasti pois julkistuksen jälkeen. Samansuuntainen liike nähtiin myös dollarissa (vahvistui) ja Yhdysvaltain 10 vuotisessa korossa (nousi).

Öljyn hinnassa nähtiin myös varsin suuri liike. Öljyvarastoluvut olivat varsin heikot öljyn hinnan näkökulmasta, mutta niiden siivittämänä öljyn hintaliike jäi vielä vaatimattomaksi. Keskuspankkikokouksen jälkeinen dollariliike kuitenkin vaikutti jo enemmän öljyn hintaa ja öljy on laskenut eilisistä huipuista lähes 3 prosenttia. Samansuuntainen liike nähtiin myös teollisuus- ja jalometalleissa.

Korko-odotusten, dollariliikkeen ja öljyn hintapaineen siivittämän Aasian osakemarkkinat ovat olleet yllättävän rauhallisia. Ainoa silmiinpistävä liike on kaivosyhtiöissä, jotka ovat varsin kovassa paineessa Australiassa. Perusteollisuusosakkeet ovat lähes 3 % laskussa tätä kirjoittaessa. Tästä voi ennakoida varsin hyvin kovaa painetta ko. sektorille myös Euroopassa.

Yhtiökohtaiset uutiset ovat tällä hetkellä vähissä ja suomalaisittain suurin oli tietysti Nokia -nimen paluu kännykkämarkkinoille. Paluun tulosvaikutuksia Nokia Oyj:lle on vielä tässä vaiheessa hyvin vaikea arvioida mutta osakemarkkinat palkitsivat uutisen kuitenkin varsin positiivisesti. Nokian kurssi yliperformoi markkinaa eilen selkeästi.

Markkinat tulenevat olemaan tänään raaka-aineyhtiöitä lukuun ottamatta rauhalliset mutta leijonasydän ei, Tanska kaatuu tänään. Betfairin kerroin Suomen voitolle 1,09 , Veikkauksella 1,1.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Sentimentti jatkaa poukkoiluaan, vai jatkaako?
Seuraava
Fed sanelee markkinan suunnan