24.05.2016

  • Unelias startti viikolle
  • PMI:t heikkoja USA:ssa ja Euroopassa
  • Osakkeet kaipaisivat uutta inspiraatiota


Markkinoilla oli maanantaina maanantaifiilikset: kaupankäyntivolyymit olivat erittäin alhaiset ja kurssiliikkeet olivat minimaalisia. Uutisia oli juuri niin vähän kuin markkinaliikkeistä saattaisi päätellä. Sama pätee Aasiaan. Kiinan kuparin tuonti laski huhtikuussa selvästi.

Todennäköisyys Fedin kesäkuun koronnostolle on nyt 1/3 ja heinäkuulla vähän yli puolet. Brexit kummittelee taustalla ja pitää osaltaan käsijarrua päällä. Eiliset johtajiston kommentit olivat samaa vanhaa: nostosuunnitelmia kannatettiin.

Öljyn hinta kyntää paikallaan noin 48 dollarin tasoilla. WTI:n hinta menee jo ”paarissa” Brentin kanssa. Kanada käynnistelee tuotantoaan metsäpalojen jäljiltä. Kullan hinta on laskenut nyt viisi päivää putkeen.

Osakkeilla on kovin vähän mistä innostua kun koronnostot häämöttävät ja tuloskunnon suhteen toiveita on enemmän kuin konkreettista.

Makroluvuissa eilen jenkkien teollisuuden PMI:t olivat toukokuussa odotuksia heikommat. Huhtikuun 50,8 pisteestä taannuttiin 50,5 pisteeseen vaikka markkinat odottivat piristymistä 51,0 tasolle. Alakomponenteista tuotannon kokonaismäärä on nyt alhaisimmillaan sitten syyskuun 2009.

Euroalueen PMI:n suunta oli sama: pieni hyytyminen huolimatta optimistisista odotuksista. Etenkin reunamaiden lukemat olivat jokseenkin huolestuttavat.

Tänään on makron osalta välipäivä. Ei Yhdysvaltojen uusien asuntojen myyntimäärät eikä Saksan ZEW-luottamusindeksi kumpikaan laita etusivuja uusiksi. EKP:lta Praet, Nouy ja Liikanen äänessä. Euroalueen valtionvarainministerit kokoustavat aiheesta Kreikka ja myöntävät sille 11 miljardin euron lainaerän nyt kun maa viikonloppuna suostui uusiin talouden uudistamista koskeviin toimiin. Velkojen uudelleenjärjestelystä palataan aikanaan neuvottelupöytään.

Ei taida olla sydämentykytyksiä tänäänkään markkinoilta odotettavissa. Euroopassa avataan puolisen prosenttia miinukselle.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed sanelee markkinan suunnan
Seuraava
Pankeille on tulossa lisähelpotusta?