08.09.2016

  • EKP:n osto-ohjelman pidennys on käytännössä selvä, mutta tuleeko se jo tänään?
  • Kiinan ulkomaankauppa jatkaa kasvuaan
  • Markkinat jatkavat pienillä liikkeillä


Päivän ykköstapahtuma on EKP:n kokous iltapäivällä, jossa tulee menemään vähintäänkin täpärälle se ilmoittaako keskuspankki pidentävänsä osto-ohjelmansa kestoa. Mikäli pidennyksestä ei ilmoiteta tänään, kuultaneen siitä viimeistään joulukuun kokouksessa. Isossa kuvassa Draghi painii edelleen vanhan tutun ongelman kanssa, eli lippaassa on kyllä luoteja, mutta niiden teho inflatoituu kovaa vauhtia.

Fedin johtajisto oli tyylilleen uskollisesti eilenkin äänessä. Jopa syyskuun koronnostoa puolustettiin, mutta eipä mitään niin merkittävää että se olisi realisoitunut markkinaliikkeiksi asti. Se miten paljon ”fediläisten” kommenteista riittää otsikoiksi asti kertonee nykyään jo enemmän muiden uutisten vähyydestä kuin näiden kommenttien tärkeydestä.

Eilen julkaistusta Fedin Beige Book –talouskatsauksesta voidaan nostaa esiin Yhdysvaltojen talouskasvun jatkuminen, mutta vain (paremman termin puutteessa) ”kohtuullisena”. Työmarkkinan odotetaan jatkavan vahvana, mutta palkkakehitys ei edelleenkään ole Fedin toivomalla tasolla. Lähestyvän presidentinvaalin merkitystä on vaikea arvioida, mutta näkemyksemme mukaan sillä saattaa olla kohtuullisen suurikin merkitys lisääntyneenä varovaisuutena (vrt. esim. elokuun heikko ISM).

Päivän datakimara alkoi jo aamuyöstä Kiinasta, kun maan vienti- ja tuontitilastot osoittivat molempien kehittyneen odotuksia vahvemmin. Molemmat, ja etenkin tuonti, osoittavat jo jopa vahvistuvaa trendiä, etenkin jos hieman punakeltaisten lasien läpi asiaa katsoo. Ainakin suurimmat huolet Kiinan ”hard landingistä” ovat tällä hetkellä sivussa. Valtion elvytys vaikuttaa purean.

Japanissa Q2 BKT-kasvua korjattiin hieman vahvemmaksi tasolle +0,7 % (aikaisemmin +0,2 %).

Kalenterissa jäljellä tänään enää EKP:n kokous iltapäivällä. Yhdysvalloista ei tänään merkittävää talousdataa. Markkinat avaavat eilisille päätöstasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Uusemissiokausi alkoi eilen
Seuraava
EKP:n kokous: déjà-vu-generaattori vailla vertaa