07.09.2016

  • Yhdysvaltojen elokuun ISM näytti lähes painovirheeltä
  • Taala heikkeni, jalometallit ja KEM ylös
  • Uusemissioita luvassa lähiviikkoina ja kysyntää tulee olemaan


Markkinat ovat odotelleet koska velkamarkkinoiden lomien jälkeinen uusemissiokausi alkaa. Eilen jenkkienkin palattua Labour Dayn vietosta nähtiin vilkas päivä liikkeeseenlaskujen suhteen. Yhdysvalloissa hinnoiteltiin uusia lainoja reilun 20 miljardin taalan verran ja Euroopassakin noin puolet siitä. Ja lisää on varmasti tulossa. Ja yhtä varmasti markkinaympäristö jatkaa sellaisena, että kysyntää riittää.

Suurin kohina eilen tuli kuitenkin Yhdysvaltojen ISM-indeksin (talouden kehitystä ennakoiva kyselytutkimus) heikosta lukemasta elokuun osalta. Tai oikeastaan surkeasta. Odotuksesta 54,9 pistettä jäätiin selvästi 51,4 pisteeseen. Heinäkuussa optimismia riitti vielä 55,5 pisteen verran.

Tulkinta lyhyellä kaavalla: heikoin lukema sitten vuoden 2010. Tuli yllätyksenä. Muut ennakoivat indikaattorit eivät ole maalanneet vastaavaa kuvaa. Muun muassa elokuun kuluttajaluottamus säilyi vahvana. Tulee lisäämään markkinoiden skeptisyyttä hieman ja jarruttamaan Fediä, mutta yksi yksittäinen datapiste kuitenkin. Vasta useamman huonon datapisteen jälkeen aletaan miettiä muuttuisiko ehkä näkemys vahvasta jenkkitaloudesta.

Osakkeet ensin pelästyivät heikkoa lukua, mutta korjasivat sittemmin laskunsa alentuneiden koronnosto-odotusten tukemana. Syyskuun noston mahdollisuus taisi mennä jo ohi – markkinat antavat sille enää 24 %. Ja presidentinvaalitkin ovat jo lähellä. Fed ei halunne heiluttaa venettä yhtään enempää kuin on pakko.

Toinen hyötyjä alentuvista Fedin nosto-odotuksista oli kehittyvien markkinoiden sijoitukset. Dollarin kurssi lässähti selvästi heikon ISM-indeksin takia. Kullan (+2%) ja hopean (+4%) hinnat kipusivat rivakasti. Muutoin eilinen oli jälleen markkinaliikkeiden osalta rauhallinen päivä.

Tänään Fedin Beige Book -talouskatsaus ja huomenna EKP:n kokous. Kirjoitan ennakkoasetelmista tarkemmin huomenna aamulla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Mitäänsanomaton päivä, ainostaan öljy liikkui
Seuraava
EKP:n Draghi iltapäivällä – politiikkamuutos nyt vai myöhemmin?