09.09.2016

  • Osto-ohjelman pidennys jäi joulukuulle
  • Luotonanto on jatkanut kohentumistaan
  • Markkinareaktio: riskiä myytiin, mutta vain hetkellisesti


Sijoitusmaailman pääesiintyjistä, eli keskuspankkiireista, eilen oli vuorossa EKP:n Mario Draghi. Ohjauskorko (0,00 %), talletuskorko (-0,4 %), sekä osto-ohjelman koko (80 mrd EUR / kk) ja kesto (vähintään 3/2017 asti) jätettiin kaikki ennalleen.

Draghi jopa valotti, ettei muutoksista edes keskusteltu.

Talouskasvuennusteet vuosille 2017 ja 2018 laskettiin tasolle +1,6 % aikaisemmalta +1,7 % tasolta. Tämä oli Brexitin jälkilöylyissä odotettua. Luotonanto euroalueella on EKP:n mukaan jatkanut hienoisessa kasvussa.

Joku työryhmä on Draghin mukaan perustettu miettimään vaihtoehtoja osto-ohjelman läpiviennin suhteen, mutta se nyt on koko komitean leipätyötä muutenkin. Toki ostokohteista alkaa olla yhä kovempi pula ja se aiheuttaa päänvaivaa.

Odotuksia elvytyksen lisäämiseen tai ajalliseen jatkamiseen ilmeisesti oli, koska Draghin valinta olla tekemättä mitään laukaisi myyntiaallon riskiluokissa. Jälleen kerran myynti-innon kesto oli kuitenkin mitattavissa ellei minuutti- niin vähintään tuntiviisarilla. Alle tunti Draghin puheenvuoron jälkeen Eurostoxx50 osakeindeksi oli yli 1,5 % punaisella päätyäkseen vain -0,2 % päivän päätteeksi.

Valtionlainakorot päätyivät eilen aika reippaaseenkin nousuun läpi koko euroalueen ja euro hurjasteli hetkellisesti jo 1,13 päällä.

Vastaava markkinareaktio osakkeissa on nähty niin monesti, että alkaa helmitaulusta loppua laskentakapasiteetti kesken.

Mitä se tarkoittaa? Sitä, että riskiluokille vaihtoehtoiset sijoitusluokat ovat yhtä vähissä kuin mitä käteispainot ovat ylisuuria. Pettymys EKP:n toimettomuuteen kääntyy optimismiksi toimista seuraavassa kokouksessa kerta kerralta nopeammin.

Usko EKP:n kykyyn luoda inflaatiota puhumattakaan talouskasvusta on heikossa, mutta yhtä selvää on, että se ei ole syy keskuspankille jarrutella. Joulukuun kokouksessa nähtäneen osto-ohjelmaan justeeraus pidennyksen ja/tai laajentamisen muodossa. Markkinoiden nopea toipuminen eilen kertoi markkinoiden uskosta juuri tähän.

Okei, huomataan samalla, että öljyn hinnan kova nousu (+4,6) jenkkien laskeneiden varastotasojen myötä hieman tuki osakkeita eilen illalla ja nousevat korot pankkiosakkeita.

Mitä ajatella kaikesta tästä? Euroalueen korkojen nousua lienee ylioptimistista alkaa povaamaan, mutta ehkä pahin syöksy alkaa hetkeksi olla jo nähty. Seuraavaksi pallo kahden keskuspankin välisessä tennisottelussa on Fedillä (21.9.) ja nähtäväksi jää, millainen palautus sieltä tulee.

Siihen asti korkomarkkinat ottanevat aika rauhallisesti. Osakkeissa pystyisi periaatteessa perustelemaan korjausliikkeen riskin, mutta se vaatisi uskoa Fedin nostoon ja se ei oikein ole nykytiedoilla korteissa. Ja muutenkin osakemarkkinan dipit jäävät koko ajan loivemmiksi ja lyhyemmiksi. Eilinen oli tästä jälleen ties monesko muistutus

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:n Draghi iltapäivällä – politiikkamuutos nyt vai myöhemmin?
Seuraava
Iso myyntiaalto jenkkiosakkeissa