15.06.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • EKP:n korot ennallaan ja osto-ohjelmalle jatkoaikaa vuoden loppuun saakka 
  • Korot alhaalla syksyyn 2019 asti 
  • Trump hyväksymässä ehdotetut tariffit Kiinalle 

EKP kertoi eilen jatkavansa QE-ohjelmaansa vielä joulukuun loppuun, mutta puolittavansa ostot 15 miljardiin kuukaudessa kun aiemmin ostoja tehtiin 30 miljardin kuukausitahtia. Draghi jätti takaoven vielä raolleen kertoen kaiken olevan talousdatasta riippuvaista, mutta näkemyksemme mukaan osto-ohjelma lopulta lopetetaan vuoden lopussa ellei jotain hyvin poikkeuksellista tapahdu lähikuukausina. Ohjauskorot pidettiin odotetusti 0,0 %:ssa ja talletuskorko -0,4 %:ssa. 

Merkittävin viesti eilisessä kokouksessa oli kuitenki se, että Draghi kertoi korkojen pysyvän euroalueella nykyisellä tasolla vähintään syksyyn 2019 saakka. Draghin sanamuotoa ”through the summer of 2019” on tulkittu markkinoilla hieman eri tavoilla, mutta meidän näkemyksemme mukaan eilisten kommenttien perusteella aikaisin nostomahdollisuus koroille olisi siis syyskuun 2019 kokouksen yhteydessä. Asuntovelalliset ja osakemarkkina kiittivät. 

EKP:n päätökset lähettivät euroalueen osakemarkkinat selkään nousuun (Euro Stoxx 50 +1,4 %) ja euron taalaa vasten selvästi alas. Euro on heikentynyt jo kaksi prosenttia dollariin nähden (nyt EURUSD jo 1,156!), kun korkojen lykkääntyminen euroalueella realisoitui samalla, kun taas Yhdysvalloissa rahapolitiikan kiristys jatkuu. Myös Yhdysvalloissa pörsseissä oli pientä nostetta erityisesti Nasdaqin johdolla (+1,0 %), mutta Amerikassa nousua veti ennemminkin yrityskauppauutiset kuin EKP:n tekemiset. 

Kauppasotarintamalla lähestytään jo pitkään uutisoinnissa olleiden USA-Kiina tariffien hyväksymistä ja Wall Street Journalin lähteiden mukaan Trump olisi jo hyväksynyt päivitetyn ehdotuksen tuontitulleille jotka koskee tuontia 50 miljardin dollarin edestä. Tariffien uskotaan keskittyvän erityisesti teknologiatuotteisiin ja odotettavissa on välitön vastaisku myös Pekingistä. 

Viimeisimpänä keskuspankkina tällä viikolla oli vuorossa Japanin keskuspankki, joka piti jälleen äärimmäisen elvyttävästä rahapolitiikastaan kiinni. Aamun kaupankäynnissä Japani onkin ollut Aasian ainoita plussalla olevia markkinoita (Nikkei +0,5%). Euroopassa markkinaliikkeet näyttävät rauhoittuvan eilisen jälkeen ja pörssit ovat avaamassa nollan tuntumassa. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fedin kokous eilen, EKP:n kokous tänään
Seuraava
Kylmä kauppasota jatkui uusilla tariffiuhkauksilla
Kai Leppelmeier