14.06.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Fediltä koronnosto ja vihjailua koronnostotahdin kiristämisestä
  • EKP:n kokous iltapäivällä – Draghi äänessä 15:30 
  • Trump varoitteli Kiinaa tulevista tariffeista

 

Fed nosti odotetusti ohjauskorkonsa ja lisäksi nosti ennusteen neljään koronnostoon tälle vuodelle eli loppuvuodelle on odotettavissa vielä yksi 0,25 % koronnosto. Eilisen noston jälkeen vaihteluväli nousi 1,75-2,00 % tasolle. Isompi uutinen oli kuitenkin se, että niin kutsutut ”Fedin pilkut” osoittivat, että nyt kahdeksan Fedin jäsenistä odottaa neljää (tai useampaa) koronnostoa loppuvuodella, kun vielä edellisessä kokouksessa vaakakuppi oli kallellaan kolmen puolelle. Vuodelle 2019 ’pilkut’ näyttävät tällä hetkellä kolmea koronnostoa. Fedin nykyinen nokkamies Powell kiteytti nykytilanteen toteamalla, että ”taloudella menee nyt erittäin hyvin”. 

Osakemarkkinoilla koronnostoilmoituksen jälkeen nähtiin nopea hetkellinen lasku, minkä jälkeen S&P500 ehti jo plussalle ennen kuin päätyi lopulta 0,4 % pakkaselle. Markkinakäänteen ajoitus vaikutti kuitenkin siltä, että sysäyksen laskulle antoi Trumpin kommentit lopullisista tariffeista Kiinan suhteen eikä Fedin koronnostot. Yhdysvaltojen odotetaan julkistavan lopullisen listan Kiinan tuonnille asetettavista tulleista huomenna ja Trump kommentoi, etteivät Kiinalaiset välttämättä pidä siitä. Aasian pörssit ovat aamuyöstä seuranneet Yhdysvaltojen perässä alas ja mm. Hang Seng ja Nikkei –indeksit ovat molemmat noin prosentin laskussa. Myös Eurooppa avasi noin puolen prosentin laskuun, mutta paniikin merkkejä ei missään nimessä ole ilmassa. 

Kovin kauaa pelkkä Fed ei ehdi olla valokeilassa, kun tänään vuorossa on EKP:n kokous sekä Mario Draghin puhe kello 15:30. EKP:n kokouksen aiheena on se, milloin EKP:n arvopapereiden osto-ohjelma (QE) lopetetaan. EKP saattaa ilmoittaa jo nyt osto-ohjelmansa (QE) lopettamisesta, vaikka ilmoituksen lykkääminen heinäkuun kokoukseen antaisi EKP:lle vielä hieman lisäaikaa seurata sekä talouden, että poliittisen (lue: Italia) tilanteen kehittymistä Euroalueella. Viimeaikainen odotuksia heikompi talousdata (viimeksi eilen julkistettu huhtikuun teollisuustuotanto +1,7 % vs odotus +2,5 %) Euroalueelta voi olla ratkaiseva tekijä joka sysää ratkaisun siirtymisen heinäkuulle. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Illalla Fedin kokous ja hyvin todennäköisesti koronnosto
Seuraava
EKP:lta odotettua kyyhkymäisempi viesti
Miikka Kuusi