19.06.2018

Kai Leppelmeier

Kai Leppelmeier

Salkunhoitaja
Helsinki
+358 45 7734 9442
  • Kiina ilmoitti vastatoimista, Trump uhkasi lisätariffeilla
  • Saksan orastava hallituskriisi jäihin, Merkelille aikalisä
  • VMP:n anti ylimerkittiin

Kylmä kauppasota lämpeni jälleen hieman viikonlopun ja maanantain aikana, kun Yhdysvaltain presidentti Trump hyväksyi ehdotetut tariffit 50 miljardin kiinalaiselle tuonnille. Kiina ei jäänyt tuleen makaamaan, vaikka Trump oli ennakoivasti varoittanut Yhdysvaltojen kostavan mahdolliset kostotoimet, ja ilmoitti vastaavansa omilla tariffeillaan mm. raakaöljyn tuonnille. Niinpä maanantaina saatiin lisää vettä myllyyn: Trumpin ilmoitti pyytäneensä kauppaviranomaisia määrittelemään 200 miljardin dollarin edestä tuontia jolle asetettaisiin 10 prosentin lisätariffi. Samalla republikaanien hallitsema Yhdysvaltain senaatti äänesti sanktioiden palauttamisen puolesta kiinalaiselle ZTE:lle vastoin Trumpin toiveita.

Vaikka markkinat reagoivat nokitteluun negatiivisesti osakkeiden ja korkojen laskiessa globaalisti, ei voida puhua lähellekään paniikista. Viime yön aikana Kiinassa osakkeet ovat tulleet hieman enemmän alas (Hang Seng -2,5 % kirjoitettaessa), mutta erityisesti Yhdysvalloissa osakemarkkinat olivat suhteellisen rauhallisia ja indeksit edelleen lähellä huippujaan. Jonkinlainen sopu tuntuu edelleen olevan oletusarvo, mutta seuraavia käänteitä seurataan nyt tarkasti.

Saksassa viime viikon lopulla kytenyt hallituskriisi sisarpuolueiden CDU:n ja CSU:n välillä rauhoittui kun hallituksen sisäministeri, CSU:n Seehofer, antoi Merkelille kahden viikon lisäajan jonkinlaisen EU:n laajuisen sopimuksen aikaansaamiseksi turvapaikanhakijoiden palauttamisesta alkuperäiseen saapumismaahan. Aiemmin Seehofer oli uhannut alkavansa käännyttää maahantulijoita rajalla jo maanantaina. Sisäministeri kertoi myös saksalaiselle medialle, että CSU:lla ei ole mitään halua hajottaa hallitusta tai syrjäyttää Merkeliä. Avoin pakolaispolitiikka on ollut Merkelille samalla arvovaltakysymys ja murheenkryyni. Nähtäväksi jää kuinka halukkaita muut maat (erityisesti Italia) ovat kuun lopun EU-huippukokouksessa antamaan Merkelille myönnytyksiä pakolaispolitiikassa.

Kotimaassa henkilöstöpalveluyritys VMP:n anti ylimerkittiin ja antihinnaksi asetettiin 5,00 euroa osakkeelta. Kaupankäynnin yhtiön osakkeella odotetaan alkavan tänään. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP:lta odotettua kyyhkymäisempi viesti
Seuraava
Alavireinen tunnelma osakemarkkinoilla jatkui