06.02.2019

  • Euroalueella PMI:t sinnittelevät edelleen 50 yläpuolella
  • Trumpin eilinen puhe nollatapahtuma markkinoiden kannalta
  • Tänään välipäivä talousdatassa

Yhdysvalloissa tammikuun palvelualojen luottamus (ISM-indeksi) 56,7 jäi hieman odotuksista (57,8), mutta oletus hallinnon shutdownin lukua heikentävästä vaikutuksesta on mielestäni ihan reilu. Näin ollen tästä datapisteestä ei ole vedettävissä johtopäätöksiä talouskasvun lisähidastumiseen. Korot kuitenkin hieman alas.

Euroalueella julkaistiin PMI:t ja vähittäismyyntilukuja. Vähittäismyynnin kasvu jatkoi hyytymistään joulukuussa alle prosentin kasvuun Saksan ja Ranskan johdolla. Ostopäällikköindeksien (PMI:t) osalta palvelualojen luku (51) ei valunut sen lähemmäksi 50-tasoa, jonka alapuolella vaanii skenaariot taantumasta. Nykytasoillaan ostopäällikköindekseistä johdettuna euroalueelle on realistista maalata noin 0,5 % talouskasvua.

Trump piti eilen puheen kansakunnan tilasta (State of the Union) ja jatkoi odotetusti muurin tärkeyden korostamista. Kansallisen hätätilanteen julistamiseen hän ei kuitenkaan turvautunut. USA:n ja Kiinan kauppasuhteistakaan ei saatu kommentteja. Markkinat eivät nähneet syytä reagoida koko puheeseen käytännössä mitenkään.

Eilen liikkui huhuja siitä, että EKP:lla ei olisi vielä maaliskuussa kiire julkaista uusia likviditeettioperaatioita. Toinen aspekti mikä tulee enenevissä määrin peliin EKP-puheissa on se, että Draghin kausi loppuu 31.9. Tämä herättää hyviä kysymyksiä siitä miten pitkällä hän voi rahapolitiikkaa ohjata astumatta seuraajansa varpaille.

S&P 500 –indeksin yhtiöistä hieman yli puolet ovat jo raportoineet Q4-tuloksensa ja ilahduttavasti jälki on ollut odotuksia parempaa. Tuloskasvuksi on tällä vauhdilla muodostumassa noin 14 % jossa on pari kolme prosenttiyksikköä odotusten päälle. USA:n osakkeiden rivakka meno alkuvuodesta ei ole ollut siis ihan pelkästään keskuspankkituen varassa. 

Talousdatassa tänään aamulla Saksan teollisuustilaukset supistuivat joulukuussa odotuksia enemmän – vuositasolla peräti 7 % (odotus 6,7 %). Positiivisen kuvan maalaaminen euroalueesta jatkuu vaikeana.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Keskuspankkipolitiikka ajaa jälleen markkinaa
Seuraava
Kauppasotarintamalta vaihteeksi pessimistisempiä viestejä
Miikka Kuusi