08.02.2019

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Trumpin ja Xi:n tapaaminen lykkääntymässä
  • Kudlow:n mukaan Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvotteluissa on vielä merkittävä matka sopuun 
  • Euroopan komissio laski merkittävästi Euroalueen talouskasvuennusteita 


Valkoisen talon neuvonantaja Kudlow kommentoi, että kauppasotaneuvotteluissa on vielä merkittävä matka sopuun kun taas CNBC-uutiskanava uutisoi, että Trumpin ja Xi:n tapaaminen ennen kuun vaihteen deadlinea onkin nyt epätodennäköistä. Neuvotteluita maiden välillä jatketaan ensi viikolla, mutta ilman presidenttien tapaamista tuskin päästään sopuun ennen kuun vaihdetta joskin ”tulitauon” jatkaminen ilman uusia 1.3. voimaan astuvia tariffeja on hyvinkin mahdollinen ja joidenkin mielestä jo todennäköisin skenaario. Optimismi potentiaalisen sovun ympärillä on tukenut riskimarkkinoita, joten ymmärrettävästi soraäänet säikäyttävät sijoittajia ja pörssit ottivatkin eilen selkeästi takapakkia Yhdysvaltojen pääindeksien laskiessa noin prosentin verran. 

Euroopassa tunnelmia painoi Euroopan komissio, joka laski Euroalueen kasvuennusteita 1,9 prosentista 1,3 % tasolle korostaen makrotalouden riskien nousseen. Kasvuennusteita laskettiin Euroopassa kautta linjan ja esimerkiksi ongelmamaa Italian kasvuennuste laskettiin prosenttiyksiköllä 0,2 %:iin. Ennusteiden laskun syyksi nostettiin mm. kauppasota, Italian budjettineuvottelut ja Ranskan sisäpoliittiset ongelmat. Heikentyvän makrokuvan seurauksena erityisesti Saksan pörssi oli tuntuvassa (-2,7 %) laskussa. 

Myös Englannin keskuspankki laski ennusteita tämän vuoden kasvuennustetta 1,2 %:iin aiemmasta 1,7 %:sta Brexit – ja kauppasotahuolien seurauksena. Tästä huolimatta Englannin keskuspankki piti koronnostosuunnitelmistaan kiinni ja Carney näki vielä tulevat koronnostot tarpeellisena. Markkinoilla usko Britannian talouskasvuun ja koronnostojen tarpeellisuuteen ei ole yhtä vahvaa kuin Carneyllä sillä loppuvuoden koronnoston todennäköisyys on jo alle 50 %:n. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Eilisestä talousdatasta ei suurempia negatiivisia yllätyksiä
Seuraava
Markkinoilla rauhallista tammikuun rivakan nousun jälkeen