05.02.2019

  • Fedin keventämis signaalien jälkeen osakkeilla on ollut vain yksi suunta
  • Fundat kuitenkin kohentuneet vähemmän kuin osakemarkkinat
  • Euroalueen talousdatan tulee vahvistua ennen kuin innostumme paikallisista osakkeita

Keskuspankkeja vastaan ei kannata pyristellä. Sitä markkinat meille tällä hetkellä taas opettavat. Ei mikään uusi viisaus, mutta usein siitä joutuu itseään muistuttamaan.

Jälkikäteen katsottuna kaikki on helppoa: 2018 vuodenvaihteessa Trumpin veroalen aiheuttama kurssiralli osoittautui ylilyönniksi, samoin helmikuun ”romahdus”, samoin lokakuusta alkanut vähän isompi ”romahdus”, joten nyt koettava yhtä raju kurssinousu on __________ (A) ylilyönti ja kurssit kohta niiaavat, B) kevyen rahapolitiikan paluun kannustama pysyvään nousu vain jatkuu, C) en osaa sanoa.

Itse vastaan C) en osaa sanoa. Aika fifty-sixty miten lyhyellä aikavälillä käy. Aika alhaiselta kuitenkin tuntuu volatiliteetti (VIX) n. 15 ja 10 % äkkijyrkkä nousu tasoille, jotka eivät ole enää yhtään kaukana niistä tasoista, jolloin globaalit kasvuhuolet olivat vain kalpea aavistus siitä mitä ne nyt ovat. Samalla makrodata on aika surkeaa kaikkialla paitsi USA:ssa. Tarvitaanko nousun jatkumiseksi jotain edistymistä kauppasotakeskusteluissa?

Eilen markkinoilla oli todella hiljaista isojen uutisten suhteen. Euroalueen talousdatasta saatiin lisää vastatuulta näkymiin kun sijoittajien luottamusta mittaava Sentix-indeksi laski selvästi odotuksia enemmän. Noin viiden vuoden takaa löytyvät edelliset yhtä heikot lukemat.

Tänään lisää dataa, kun euroalueelta saadaan laajahko otanta palvelusektorien tammikuun ostopäällikköindekseistä ja USA:sta ISM:n vastaavan kyselytutkimuksen tulokset. Molemmat ovat kohtalaisia mittareita tulevaa talouskasvua silmällä pitäen. USA:n luvut ovat pitäneet jotenkuten, mutta euroalueella käännöstä parempaan tarvittaisiin jotta paikalliset osakkeet alkaisivat houkuttamaan nykyistä enemmän.

Tänään myös Trumpin State of the Union –puhe. Mielenkiinnon kohteena on lähinnä se turvautuuko hän kansallisen hätätilan julistamiseen potkiakseen muuri asiaan vähän vauhtia.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat hamusivat osakkeita Fedin varoiteltua talousnäkymien painumisesta
Seuraava
Eilisestä talousdatasta ei suurempia negatiivisia yllätyksiä