13.12.2017

  • Demokraatit ovat ”kuntopuntarissa” nyt selvästi republikaaneja edellä
  • Verouudistuksen ympärillä optimismia
  • Fed nostaa korkoa tänään, mutta kommentit ykkösasemassa

Demokraattien Doug Jones voitti Alabaman erittäin värikkäiden vaiheiden sävyttämän senaattorivaalin, eli republikaanien enemmistö senaatissa tulee supistumaan tilanteeseen 51-49. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että uusien lakialoitteiden läpimeno tulee olemaan entistä vaikeampaa ilman demokraattien tukea. Ja se on ollut kohtalaisen vaikeaa jo 52-48 enemmistölläkin.

Verouudistukseen asialla ei liene enää suurtakaan vaikutusta, koska Jones aloittaa senaatissa vasta 3.1. ja siihen asti paikkaa täyttää Luther Strange (GOP). Lehtitietojen mukaan senaatti ja edustajainhuone olisivat myös lähentymässä toisiaan versioidensa kanssa. Edustajainhuoneen enemmistöjohtaja McCarthy puhui tavoitteen homman maaliin saattamisessa olevan 19.12.

Demokraatit saivat vaalituloksesta joka tapauksessa lentävän lähdön kohti ensi vuoden välivaaleja, jossa siis äänestetään muun muassa kaikista edustajainhuoneen paikoista, osasta senaatin paikoista, sekä valtaosasta osavaltioiden kuvernöörien paikoista. Lisäksi on hyvä tietää, että historiallisesti istuvan presidentin puolue on ollut välivaaleissa useimmiten ottavana osapuolena, eli paine republikaanihallinnon ympärillä on nyt selvässä kasvussa.

Kyseessä on myös suuri ja mahdollisesti kauaskantoinen arvovaltatappio Trumpille, joka oli voimakkaasti asettunut hävinneen ja ahdistelukohuissa ryvettyneen Roy Mooren taakse, toisin kuin moni senioritason republikaanivaikuttaja. Alabama on tähän asti ollut Trumpin vahvimpia jalansijoja.

Markkinat jatkanevat luottavaisina verouudistuksen läpimenoa kohtaan ja siksi osakkeet jatkavat houkuttelevana sijoitusluokkana myös lyhyellä tähtäimellä, jos nyt sellainenkin ennustus poikkeuksellisesti uskalletaan tehdä.

Fedin koronnoston uskallan myös luvata tapahtuvan tänään. Tai sitten minä ja 99.3 % markkinoista olemme väärässä. Pitkät korot tuskin tähänkään, eli nostoon reagoivat.

Toinen asia on se mitä Yellen sattuu sanomaan jatkosta, eli ensi vuodesta ja myös pidemmästä kuvasta. Suuria shokkeja emme usko Yellenin, joka on tullut tunnetuksi maltillisesta linjastaan, tiputtavan seuraajansa setvittäväksi. Ensi vuodelle hinnoitellaan kahta nostoa, mutta inflaation laahatessa Fedillä on kyllä pelivaraa myös katsella tilannetta rauhassa.

Eilisistä makroluvuista poimitaan yhdysvaltalaisten pienyritysten luottamusta mittaava NFIB-indeksi, joka jatkoi erittäin väkevää nousuaan. Indeksi on nyt suunnilleen vuoden 2004 huipputasoilla. Kaasu pohjassa tässä kai siis mennään edelleen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Republikaanien enemmistö senaatissa saattaa kaventua
Seuraava
Markkinat reagoivat Fedin kommentteihin kyyhkymäisesti