14.12.2017

  • Fed indikoi kolmea nostoa 2018, markkinat uskovat kahteen
  • Verouudistuksen viimeisen äänestyksen ajankohta jännityksen kohteena
  • EKP ja BoE kokoustavat tänään

Fed nosti eilen ohjauskorkoaan odotetusti 25 pisteellä vaihteluvälille 1,25 -1,50 %. Nosto oli järjestyksessään tämän syklin viides. Nostivat myös talouskasvuennustetta 2,1 %:sta peräti 2,5 %:iin. Fed kuitenkin ottaa nyt uutena tekijänä huomioon verouudistuksen positiiviset vaikutukset. Inflaatiokommentit olivat paria pykälää aikaisempaa luottavaisemmat, vaikka Fedin arvio pohjainflaatiosta 2018 onkin edelleen alle 2 %.

Markkinat hinnoittelevat nyt vajaata kahta nostoa ensi vuodelle, kun Fed indikoi kolmea. Korkokäyrän pidempi pää jenkeissä alas ja dollari heikkeni, eli jotain painetta markkinoiden uudelleenhinnoitteluun nostojen määrän suhteen saattaa olla odotettavissa. Markkinareaktioon toki vaikutti myös pohjahintainflaation jääminen odotuksista (jälleen kerran).

Verouudistuksesta ei ole eilisen jälkeen merkittävää uutta raportoitavaa. Lehtitietojen mukaan veroaste 21 %, asuntolainavähennyksen katon suhteen riitaa oltaisiin laittamassa puoliksi tasolle 750,000 dollaria ja henkilöverotuksen katto tasolle 37 %. Demokraatit olivat ilmeisesti yrittäneet venyttää prosessia jotta Alabaman vastavalittu senaattori Jones ehtisi mukaan äänestämään, mutta se skenaario vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Tänään on markkinoilla lukujärjestys täynnä, kun EKP:n lisäksi myös Iso-Britannian ja Sveitsin keskuspankit pitävät vuoden viimeiset kokouksensa. Kiinasta ja euroalueelta saadaan tuoreet ostopäällikköindeksit. Molemmilla on vertailupohjana erittäin vahvat marraskuun luvut.

EKP:lta odotetaan lähinnä uusia talousennusteita ja sen ensimmäistä kannanottoa vuoden 2020 näkymiin. Carneyn porukalla saattaa olla vain vähän uutta kerrottavaa. Inflaatio- ja muukin makrodata on ollut varsin odotettua viime aikoina. Brexitiin liittyvät mahdolliset kommentit saattavat lopulta nousta mielenkiinnon kohteeksi.

Loppukevennys: Trump yritti Twitterissä kääntää Alabama-ehdokkaansa Roy Mooren häviön henkilökohtaiseksi voitoksi sanomalla, että hän itse asiassa koko ajan tiesi, ettei Moore voita. Eli että hän oli lopulta jälleen oikeassa. Raatimme mukaan tuolla logiikalla hätyytellään jo mitalisijoja sarjassa ”Maailmanhistorian säälittävimmät poliittiset selitykset.”

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Demokraatit voittivat Trumpin kotikentällä ja puolueen momentum kohti välivaaleja on nyt vahva
Seuraava
Takinkääntämisellä uhkaavia republikaaneja liikkeellä