08.03.2018

  • Kauppasotapelot näkyvät otsikoissa enemmän kuin markkinassa
  • USA:n kauppataseen vaje kasvoi
  • Muuttaako Draghi ohjausta?

Osakkeilla päätyivät eilen Euroopassa hieman plussalle ja Yhdysvalloissa jäätiin loppukiristä huolimatta nollille indeksien käyty jo noin prosentin miinuksella. Gary Cohnin ero ei siis sen suuremmin markkinoita huolettanut. Aasiassa jälleen parempi sentimentti ja kurssit jäivät selkeästi mustalle (markkinoiden ”virallinen” värikoodi plussamerkille).

Tänään todennäköisesti hiippaillaan varovaisin liikkein kunnes EKP:n Draghin lehdistötilaisuus alkaa klo 15:30. Korkopäätös jo klo 14:45, mutta siinä ei tule olemaan mitään muutoksia.

USA:n kauppataseen tammikuun luvut julkaistiin eilen ja vaje kasvoi noin 5 % suurimmilleen noin 10 vuoteen. Kauppasotaa lietsovalle Trumpille pettymystä lisää varmasti se, että ero syntyi etenkin viennin laskusta (-1,3 % joulukuusta) tuonnin ollessa suunnilleen muuttumaton. Myös joulukuun lukua reivattiin heikompaan suuntaan. Ei aihetta suurempaan draamaan tästä, mutta eivät luvut kauppasotapelkoja osaltaan ainakaan vähennä.

Tuontitullit teräkseen ja alumiiniin ovat käytännössä jo Trumpin pöydällä ja nopeimmillaan hän saattaa laittaa nimen paperiin teoriassa jo vaikka tänään. Vastustusta kuitenkin on (omistakin riveistä) ja se saattaa hieman vaikuttaa tullien kattavuuteen. Ainakin NAFTA-neuvottelukumppanien (Canada ja Mexico) osalta on ollut paljon puhetta että jäisivät tullien ulkopuolelle. Vaikea nähdä että EU jäisi. Kiina on villi kortti ja maa onkin kommentoinut koko asiaa vain kylmän rauhallisesti. Vastaus tulee maan johdon mukaan olemaan ”riittävä”.

Fedin Beige Book talouskatsauksen mukaan keskuspankki on odotetun positiivinen talousnäkymistä. Odottavat veroreformin tukevan investointeja. Tästä on toki ollut jyrkästi poikkeaviakin näkemyksiä, joiden mukaan säästöt valuvat omien osinkoihin ja omien osakkeiden ostoon, eli finanssimarkkinaan eikä niinkään reaalitalouteen.

Iltapäivän Draghin puheenvuoron asetelmia käsittelin eilenkin, mutta yhteenvetona todettakoon, että Draghi pysyy todennäköisesti paikoillaan rahapoliittisen ohjauksen suhteen. Jos jotain saadaan, niin ehkä pieni vivahde-ero retoriikkaan siten, että ovi jätetään hieman selvemmin raolleen koko rahapolitiikan keinovalikoiman suhteen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pari hyvää pokeripeliä meneillään
Seuraava
Trump saattoi metallitullit voimaan, mutta varauksin