09.03.2018

  • Teräkselle ja alumiinille tuontitullit Yhdysvaltoihin
  • EKP:n Draghi ei tehnyt merkitseviä muutoksia ohjaukseen
  • USA:sta tänään tärkeät työmarkkinatilastot

Tilastonikkarit olivat huomanneet, että tänään on S&P 500:n finanssikriisin jälkeisestä low’sta (676 pistettä) alkaneen nousumarkkinan 9. syntymäpäivä. Paitsi että intraday hinnat mukaan lukien alin indeksipiste, jopa pirullisen alhainen 666, nähtiin jo 6.3.2009. Eilinen close oli hulppeat 2738 pistettä. Tuotoksi (paikallisissa valuutoissa) muodostuu lähes tuplat verrattuna isoihin eurooppalaisiin osakeindekseihin.

EKP:n ja Draghin eilinen viesti oli kutakuinkin odotettu. Draghi poisti retoriikastaan kommentin osto-ohjelman joustavuudesta, eli käytännössä lupasi etteivät ostot missään tapauksessa ainakaan määrällisesti enää kasva. No, on vaikea kuvitella että kukaan sellaiseen skenaarioon olisi enää uskonutkaan ja saman vahvisti Draghi toteamalla, että varaus määrän kasvattamiseen oli mukana enää vain muodollisesti muutenkin. Ajallinen kesto on asia erikseen ja siitä voimassa oleva ohjaus on ”vähintään syyskuuhun”. EKP:n usko talouskasvuun jatkaa vahvana.

Eurokorot nousivat hetkellisesti, mutta palautuivat kaupankäynnin loppua kohden. Ehkä joku tulkitsi joustavuusohjauksen poistoa aluksi väärin, vaikea sanoa. Valuutoissa myös vilkasta liikettä eilen sekä EKP:n että kauppasotaspekulaatioiden ansiosta. Euro on eilisen ja tämän aamun aikana heikentynyt nyt 1,23 pintaan.

Trump allekirjoitti tuontitullit teräkselle (25 %) ja alumiinille (10 %). Kanada ja Meksiko ovat ulkopuolella ja myös muut maat pystyvät hakemaan niihin jonkinlaisia helpotuksia. Nykytiedoilla on mahdoton analysoida miten niitä voisi saada ja miten paljon. Ryan ja kumppanit kommentoivat tullien vaikutusten olevan arvaamattomat ja uskomme tilanteen vielä elävän. Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista kuulla lähinnä euroalueen ja Kiinan vastineet.

Tänään kiikarissa työmarkkinadatapaketti USA:sta klo 15:30. Uusien työpaikkojen määrä ja etenkin kuukausi sitten markkinaliikehdintää aikaan saanut palkkakehitys ovat tärkeimmät komponentit. Markkinat odottavat 205,000 uutta työpaikkaa ja 0,2 % palkkojen nousua tammikuuhun nähden. Toteutuessaan vuositason kasvu palkoissa on 2,8 %.

Euroopassa julkaistavat Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian tammikuun teollisuustuotannot tulevat jäämään huomioarvossa USA:n lukujen varjoon.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Capo dei capi Draghi tänään klo 15:30
Seuraava
USA:n inflaatiokehityksen vakaus tänään puntarissa