07.03.2018

  • Yksi järjen ääni vähemmän Valkoisessa talossa
  • Korean niemimaalla positiivista kehitystä
  • EKP:n kokous huomenna – viesti tärkeä

Kohtuullinen riskimoodi jatkui eilisessä kaupankäynnissä ja kurssit jäivät vähän plussalle, mutta Valkoisen talon taloudellisen neuvonantajan Gary Cohnin lähtö uusiin ammatillisiin haasteisiin nostivat jälleen kauppasotapelot tapetille.

Trump siis ainakin toistaiseksi pysyy kannassaan siinä, että mikäli EU kontraa hänen teräksen ja alumiinin tuontitullejansa nokittaa hän melko ronskilla 25 % eurooppalaisten autojen tuontitullilla. Toivottavasti tässä pokerissa joku kippaa ennen kuin potin koko lähtee käsistä.

Korean niemimaalla pelataan myös eräänlaista pokeria. Siellä on potissa mm. ydinaseita ja yksi pelaajista on jopa Trumpiakin arvaamattomampi kaveri. Riskit ovat kuitenkin olleet laskussa, koska Pohjois-Korea ilmoitti olevansa valmis luopumaan ydinaseohjelmasta jos se saa jonkinlaisia turvallisuustakuita. Ilahduttava diplomaattinenkin läpimurto on näköpiirissä, eli Koreoiden johtajat ovat suunnittelemassa harvinaislaatuista tapaamista, jolle myös Trump on antanut tukensa.

USA:n ja euroalueen väliset kauppajännitteet painavat kuitenkin vaakakupissa Korean niemimaan tilannetta enemmän ja  Aasiassa osakkeet tulivat noin prosentin verran alas. Vastaava avaus nähtiin hetki sitten Euroopassa. Dollari paineessa – nyt pyöritään 1,24 tasoilla.

Euroopan poliittinen pokeri on markkinoiden mielestä tällä hetkellä lähinnä pennien pyörittelyä. Saksan tilanne käytännössä ratkesi ja Italiassa pattitilanne hallituksen muodostamisen suhteen ei tunnu kiinnostavan ketään. Tämän näkee kun katsoo Saksan ja Italian valtionlainojen välistä korkoeroa, joka ei ole liikkunut käytännössä mihinkään.

Eiliseltä ei ole merkittävää makroa raportoitavaksi asti ja tänäänkin kalenterissa on hiljaista. Sen sijaan EKP:n huominen kokous tulee olemaan tärkeä jatkon kannalta. Draghi esikuntineen miettii tällä hetkellä koska lopettaa osto-ohjelma. USA:n korkojen nousu on uusi mauste sopassa.

Saksan valtionlainojen, jotka ovat siis lähin vastine ”euroalueen valtionlainalle”, korot ovat nousseet jenkkikorkojen imussa ja se kaatanee lisää hiekkaa Draghin tiimalasiin, jolla ostojen jäljellä olevaa kestoa mitataan. Uskomme, että Draghi pitää huomennakin linjansa ja jatkaa puhumista osto-ohjelman pitkäjänteisyyden puolesta. Toinen koulukunta, joka myös EKP:n johtokunnassa on edustettuna on se, että euroalueen korkojen nousu on talouskasvun ansiota ja siksi rahapolitiikan normalisointia pitäisi mieluummin kiirehtiä.

No, huomenna Draghi sanoo millaisella ohjeistuksella jatketaan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Sotajutut otsikoissa, mutta ei syytä kaivautua bunkkeriin
Seuraava
Capo dei capi Draghi tänään klo 15:30